Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
04.06.2023 18:34:10

Změna počasí. Od jihu místy déšť i bouřky

Počasí ve střední Evropě se změní, a to vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu. Frontální systém ovlivní od jihu Česko. Zejména v jižní polovině území je očekáván déšť, postupně i místy bouřky. Na zbytku území srážky jen místy. Srážkové pásmo bude rozbité. Někde nemusí pršet vůbec, jinde budou srážky docela vydatné. Proto nelze jasně říci, kolik kde naprší. Srážky jsou žádané, protože zejména severní polovina republiky je velmi suchá. Tam ale bohužel doputuje srážek nejméně. Hlavně od úterý se také objeví bouřky, ojediněle silné. Ojediněle pozor na splachy z polí a přechodná rozvodnění potoků v místě bouřek.

Velmi stabilní a mnoho dnů trvající oblast vysokého tlaku nad naším územím tak slábne. Co se týče teplot, v místě srážek docela citelně klesnou. V místech trvalého deště může být v dalších dnech jen 15 °C. Naopak v místě částečného protrhání oblačnosti bude až 24 °C. V teplotně nestabilním prostředí, navíc s vlhkostí, budou vznikat bouřky. Ojediněle s krupobitím, přívalovými srážkami nebo nárazovým větrem. Tato změna počasí s vlhkostí se promítne i do dalšího období, kdy bude více oblačnosti a v odpoledních a večerních hodinách i bouřek. 

Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude zataženo až oblačno, na západě Čech přechodně polojasno. Postupně místy déšť nebo přeháňky, na jihu četnější. Ojediněle bouřky. Teploty 20 až 24 °C. Zejména na jihu při dešti 16 °C. 

V úterý bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky či bouřky. Teploty 16 až 21 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky nebo i bouřky. Teploty od 17 °C při dešti po 25 °C zejména na severu při částečném projasnění.

Od čtvrtka bude oblačno až zataženo, místy i polojasno. Ojediněle přeháňky. V dalších dnech pak oblačno až polojasno, přechodně až zataženo. Zejména během dne místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 21 až 27 °C.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty