Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.05.2023 19:00:51

Počasí: V úterý silné bouřky na jihu a východě. Ochlazení

Dnů s letními parametry počasí nebylo moc. A už končí. Ve střední Evropě se ochladí. Nebude to však nějaké drastické ochlazení. Ochladí se asi o 5 °C a počasí bude nadále docela příjemné. S ochlazením dorazí první letošní studená fronta s častými silnými bouřkami. Několik silných bouřek se samozřejmě letos už na jaře objevilo, v úterý však půjde o plošněji častější jev. A to zejména v jižní a zároveň východní polovině republiky. Na severu a západě bude takových bouřek méně. Naopak jih a východ zažije dost bouřkových jader, která by měla produkovat i přívalové srážky, krupobití a silný nárazový vítr.

Z aktuálních přibližně 25 °C a tedy zlehka ochladí na teploty kolem 20 °C. Větší rozdíl v teplotách bude ráno. Aktuální noci byly docela teplé vlivem vysoké vlhkosti vzduchu a mírného větru od východu. V dalším období se určitě na noc i vyjasní a uklidní vítr. Potom teploty rychle spadnou k 5 °C. Podle modelů se do střední Evropy dostane ve výšce mimořádně chladný vzduch na konec května, nicméně vždy tento vpád bude trvat maximálně den a u země se moc neprojeví. Takže nyní hlavně pozor na úterní bouřky v krajích: Jihočeském, na Vysočině, Jihomoravském, Pardubickém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském.

Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude oblačno až polojasno, přechodně až zataženo. Ojediněle, postupně na většině území přeháňky, místy bouřky, i silné. Večer ubývání srážek. Teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 27 °C.

Ve středu bude převážně oblačno, ojediněle přeháňky, na severovýchodě místy občasný déšť. Teploty 15 až 19 °C, na jihovýchodě až 21 °C.

Ve čtvrtek bude převážně polojasno, při zvětšené oblačnosti na jihozápadě ojed. bouřky. Teploty 19 až 23 °C, na jihozápadě jen kolem 17 °C.

Od pátku bude převážně polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Přechodně i místy. Ojediněle bouřky. Teploty 18 až 23 °C.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty