Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.03.2023 18:41:44

Počasí: Jaro vydrží. Ochlazení nejdřív za týden

Jarní počasí se pevně usadí ve střední Evropě. Teploty v nejnižších polohách půjdou i přes 16 °C. Hned od neděle ale přibude oblačnost. Postupně se objeví i srážky, hlavně v západní polovině území. Ochlazení by mělo být na programu nejdříve za týden. Do střední Evropy by měly postoupit od středy jednotlivé frontální systémy. Rozfouká se a bude více srážek. Teploty by ale dolů zamířit neměly. Situaci v novém týdnu teprve upřesníme.

Příroda se svižně probudí, s ní i první pyly. První dřeviny, které jsou významné alergeny, už kvetly dříve. Nyní se sezóna alergií rozjede rychleji. Zároveň bude také prašno, dokud se nedostaví srážky. Jihovýchodní polovinu republiky pokryje i slabá vrstva písku ze Sahary. Suché proudění skončí a vzduch začne být o něco vlhčí. Měli byste to pocítit i v budovách. Hlavně v panelových bytech bylo nyní jen kolem 35 - 40 % relativní vlhkosti podle toho, jak moc větráte. 

Předpověď počasí na další dny

V neděli bude oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. V Čechách od západu ojediněle, večer místy déšť. Teploty 10 až 14 °C, na východě až 16 °C.

V pondělí bude oblačno s přeháňkami. K večeru ubývání srážek. Ojediněle mlhy. Teploty 13 až 17 °C, na západě jen 11 °C. 

V úterý bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Teploty 13 až 17 °C.

Od středy bude polojasno, od severozápadu přibývání oblačnosti a k večeru přeháňky. Celkově v dalším období více oblačnosti i srážek. Srážková pásma ale budou rozbitá, místy v Česku začíná být mírné sucho. Teploty 15 až 19 °C, postupně 12 až 17 °C a ještě později 8 až 13 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty