Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.01.2023 16:50:58

Počasí: V novém týdnu velká vichřice a smíšené srážky

Počasí nás v novém týdnu šetřit nebude. Do střední Evropy vpadne prudké severozápadní až západní proudění. Projeví se opakovanými fázemi vichřice. Od 400 m n. m. bude mít počasí převážně zimní charakter, v nížinách bude častěji pršet a odpoledne bude nad nulou. Projeví se typické efekty návětrných stran pohoří a vrchovin. Zároveň totiž dorazí četné srážky. Počasí bude představovat velký nápor na imunitu, zejména vlivem prudkého větru. Od 500 m n. m. lze očekávat významnou tvorbu sněhových jazyků, od 700 m n. m. i závějí. Na horách napadne docela dost nového sněhu, podmínky tam ale vlivem větru budou náročné.

Zajímavý je výhled na únor. Klimatologové a meteorologové začínají sledovat modely, které naznačují zeslábnutí či přechodné rozpadnutí tzv. polární víru (vortexu). Pro Evropu by to znamenalo výrazný pokles teplot směrem dolů. Zároveň by dorazilo i dost sněhových srážek a výrazný vítr. Prozatím je to ale jen jedna varianta, se kterou odborníci pracují. Vypadá to, že druhá polovina zimy bude mnohem chladnější, než byla ta první. Pokud by ve druhé polovině zimy napadlo dost sněhu alespoň na horách a vrchovinách, naše krajina dostane cennou vláhu. 

Nyní od pondělí asi až do čtvrtka bude Česko sužovat silný vítr. V nárazech to bude až 30 m/s. Na vrchovinách a horách nastanou problémy kvůli padajícím větvím i stromům, případně kvůli sněhovým jazykům a závějím. Prudké západní až severozápadní doprovodí vydatné srážky na horách posílené návětrným efektem. Na horách napadne až 40 cm nového sněhu. Naopak nejméně srážek spadne v nížinách za horami a vrchovinami. Například na jižní Moravě.

Počasí 31.1.2023

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty