Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.01.2023 17:35:25

Počasí: Po víkendovém sněžení mírná obleva

V Česku o víkendu dost sněžilo. Sněžení postupovalo převážně od východu a místy napadlo přes 5 cm sněhu. Samozřejmě je mnoho míst, kde sněžilo méně. Pásmo srážek bylo rozbité a reagovalo na vrchoviny a hory, kde se vytvořil návětrný efekt. Severní a severovýchodní hory dostaly díky efektu i 30 cm sněhu. Poslední frontální vlna postupovala v neděli od východu a zejména v jižní polovině republiky, na Vysočině a v dalších blízkých regionech napadlo kolem 5 cm dalšího nového sněhu. Sněhové srážky přinesly cennou vodu do krajiny, protože poslední týdny byly na tvorbu sněhové pokrývky tristní.

Nyní nás však čeká obleva. Pod 500 až 600 m n. m. bude odpoledne nad nulou. Nížiny si tak sněhovou pokrývku neudrží, sníh během poledne a odpoledne den za dnem roztaje. Oteplení bude probíhat od pondělí do pátku, pak čekají modely opětovné ochlazení. To je ale zatím moc daleko na upřesnění nebo potvrzení. V novém týdnu čekejte v nížinách odpoledne kolem 3 °C, na jihovýchodě až 5 °C. Problém je, že na noc bude mrznout, takže se často bude tvořit náledí. Přijdou i nějaké další srážky (byť velmi slabé – zejména mrholení), které budou nyní často v kapalném stavu, takže hrozí i ledovka.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude zataženo až oblačno, zejména na Moravě a v severní polovině Čech místy i polojasno. Ojediněle slabé sněžení nebo mrholení, i mrznoucí. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Teploty -1 až 3 °C.

úterý bude zataženo až oblačno, místy i polojasno. Ojediněle slabé sněžení nebo mrholení. Teploty 0 až 4 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, ojediněle i polojasno. Ojediněle slabé sněžení či mrholení. Teploty 0 až 4 °C.

Od čtvrtka bude zataženo až oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na horách sněžení trvalejší. V nejnižších polohách déšť se sněhem. Teploty -2 až 3 °C. 

Počasí <a href=24.1.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/49/693949-pocasi-po-vikendovem-snezeni-mirna-obleva/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty