Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.12.2022 17:51:21

Počasí: Zima začne mít navrch. Vydatné sněžení v neděli?

Počasí v dalším období bude den ode dne více zimní. Napovídá tomu kalendář, napovídat tomu bude i povětrnostní situace ve střední Evropě. Teploty budou pozvolna klesat. Později - na začátku nového týdne by se ráno měly propadnout i hluboko pod nulu. Postupně budeme na zadní straně tlakové níže, která stáhne do střední Evropy chladnější vzduch od severu. Denní teploty zpočátku 0 až 4 °C se budou den za dnem měnit (klesat) na -4 až 0 °C. Ranní teploty zpočátku -2 až 2 °C klesnou na -6 až -10 °C, na sněhu i níž. 

Co je aktuálně na modelech velmi zajímavé, tak v neděli možná dorazí do Česka vcelku intenzivní sněžení. Od jihu modely čekají výraznou frontální vlnu, a to je typická situace, která umí v Česku přinést velké množství sněhu i do nížin. Modely momentálně operují s 10 až 20 cm sněhu, někde mokrého těžkého, takže by vznikly plošně větší problémy než třeba v noci na úterý v jižních Čechách. Středeční výstupy modelů hovořily hlavně o východě Česka, kde by mělo napadnout mnoho sněhu (v Beskydech není vyloučeno 30 až 40 cm).


Výhled brát s rezervou, ale nepodceňovat

Zatím je situace ještě relativně daleko, nicméně je dobré s ní počítat. Nejvíce srážek podle aktuálních výstupů spadne na východě republiky, sněžit by však mělo prakticky všude. Situace bude podle modelů vrcholit z neděle na pondělí, takže by ranní pondělní špička byla ve velkých problémech. Na východě by se zároveň jednalo o mokrý těžký sníh, který působí komplikace v dopravě a energetice mnohem rychleji a vážněji. 

Bavíme se nyní ale až o neděli a i absolutní změna předpovědi je možná. Česká republika je velmi malá a posun frontální vlny o 200 km na západ nebo na východ (který je u počasí občas běžný) změní celou předpověď k nepoznání. Jelikož však modely s touto variantou vydatného sněžení počítají už ve více výstupech za sebou, šance na vyplnění stoupá. Předběžně počítejte, že se v pondělí můžete na cestách dostat do vážných problémů.

Počasí 11.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty