chmi.cz (ČHMÚ)
07.12.2022 12:28:00

V závěru týdne nás čeká pořádná sněhová nadílka. Během neděle může napadnout v oblasti Moravskoslezských Beskyd až 30 cm nového sněhu

V dnešní předpovědi počasí se již objevilo upozornění na sněžení, které by mělo přijít v neděli. To by mělo zasáhnou zejména východní polovinu naší republiky. 

❄️Nedělní sněžení přinese tlaková níže, která se již v tuto chvíli formuje nad Atlantikem v oblasti Azor, během pátku přejde přes Pyrenejský poloostrov do Středomoří, kde si nabere nad teplejšími vody trochu energie a teplejšího vzduchu od jihu, a vyrazí přes Balkán a východní Evropu směrem nad Pobaltí. Po přední straně této níže se bude do východní Evropy dostávat velmi teplý vzduch. Naopak zadní strana níže (západní strana) si bude nasávat studený vzduch od severu. A právě na rozhraní teplého a vlhkého vzduchu s tím studeným bude vydatně sněžit.

❄️☃️Podle evropského modelu ECMWF by mohlo během neděle napadnout v oblasti Moravskoslezských Beskyd až 30 cm nového sněhu a kolem 20 cm by mohlo napadnout i v nižších polohách. Podobné množství by mohlo na severovýchodě pak napadnout i v pondělí. 

❄️☃️Americký model GFS už je o něco štědřejší i pro ostatní části republiky. Dokonce i v Praze v neděli očekává kolem 15 cm nového sněhu. Kterému modelu fandíte nejvíce? 😀

Každopádně určitě dál sledujte informace o předpovědi počasí. V neděli bude totiž také foukat vítr, to znamená, že se budou rychle tvořit sněhové jazyky a závěje. Komplikovaná pak může být pondělní ranní cesta do práce. [MiK]


24hodinový úhrn nového sněhu za neděli 11. 12. 00-24 UTC podle evropského předpovědního modelu ECMWF: sněžení by mělo zasáhnout hlavně východ republiky, kde by napadlo kolem 15 cm, výjimečně ke 30 cm nového sněhu. Při čerstvém větru se pak budou tvořit sněhové jazyky a závěje

24hodinový úhrn nového sněhu za pondělí 12. 12. 00-24 UTC podle evropského předpovědního modelu ECMWF: sněžení by mohlo být na některých místech ještě vydatnější, ojediněle by napadlo až 40 cm sněhu. Ostatní předpovědní modely už s takovým množstvím sněhu na pondělí nepočítají.

24hodinový úhrn nového sněhu za neděli 11. 12. 00-24 UTC podle amerického předpovědního modelu GFS: sněžit by mohlo na celém území republiky a dokonce v Praze a v Polabí. Na Moravě a ve Slezsku bude ale sněžit více a k tomu bude i foukat.

Meteogram pro východní Evropu, konkrétně pro Kyjev podle amerického modelu GFS na následující dny: zatímco dnes tam panuje celodenní mráz, v pondělí zde naměří až 14 °C. Počasí ale moc pěkné nebude. Bude pršet a od úterý se ochladí. I zde bude hodně foukat, ale od jihozápadu.

Meteogram pro Prahu podle amerického modelu GFS na následující dny: k nám se bude dostávat chladný vzduch od severu, což pocítíme hlavně v noci na čtvrtek 15.12., kdy se nad sněhovou pokrývkou prochladí vzduch hodně pod bod mrazu. Sněžit by mohlo od neděle až do úterý. Co se to ale chystá před Vánoci? To si ještě postupně upřesníme.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty