Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.11.2022 18:59:54

Počasí: V pátek a sobotu chladněji a místy slabé sněžení

Počasí ve střední Evropě ovlivňuje oblast vyššího tlaku vzduchu, konkrétně daleko nad východní a severovýchodní Evropou je mohutná tlaková výše a k nám zasahuje její okraj. Počasí je proto často inverzní. Teploty jsou docela nízké, odpoledne jen slabě nad nulou. Ráno často slabě mrzne. Pocitová teplota je velmi nízká vlivem nepříjemného jihovýchodního větru. Tlaková výše znamená minimum srážek nebo žádné. Objevuje se ojediněle mrholení nebo slabé sněžení z nízké oblačnosti. 

V dalších dnech se slabě ochladí, odpolední teploty budou krátce přechodně kolem nuly. Od jihu přijde slabé nebo velmi slabé sněžení, objeví se místy, a to zejména na jihu, jihozápadě a západě. Není ale vyloučeno ani jinde. Pod 300 m n. m. to bude většinou déšť se sněhem. Sněhu napadne málo, maximálně pár cm. Na to, že začíná prosinec, je sněhová pokrývka třeba na horách minimální. Po ochlazení na víkend se navíc v příštím týdnu předběžně očekává spíše oteplování. To by znamenalo dešťové srážky všude mimo hory


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude zataženo až oblačno, na SV místy až polojasno. Zejména zpočátku na SV místy, jinde jen ojediněle mlhy. Teploty 1 až 5°C.

Ve čtvrtek bude převážně zataženo, ojediněle mlhy i mrznoucí. Ojediněle mrholení či slabé sněžení. Teploty 1 až 5 °C. 

V pátek bude převážně zataženo, ojediněle mlhy i mrznoucí. Večer na jihu a jihozápadě místy sněžení. Teploty -2 až 2 °C.

O víkendu bude převážně zataženo, ojediněle mlhy i mrznoucí. Místy sněžení, pod 300 m i déšť nebo déšť se sněhem. V neděli už déšť až do 800 m n. m. Teploty v sobotu -1 až 3 °C, v neděli 2 až 6 °C.

Počasí 2.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty