Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.11.2022 16:20:20

Počasí: V novém týdnu lehké oteplení a hodně srážek

Střední Evropa má za sebou první návštěvu zimy. V Česku sněžilo na většině míst a zejména od západních Čech přes Šumavu, střední a jižní Čechy až na Vysočinu napadl sníh. Už v pátek sněžilo také na severu, střední Moravě a třeba v Beskydech. Studené proudění teď bude slábnout a teplota zamíří nahoru. Sníh pod 500 m n. m. roztaje, od středních a vyšších poloh však sněhové srážky budou dál převládat. Ve hře je i frontální vlna v úterý odpoledne, která by mohla přinést sněžení zase i do nižších poloh. Bude to velká přetlačovaná sněhových a dešťových srážek v dalších dnech.

A když je řeč o srážkách, těch bude v dalším období mnoho. Neustále se bude objevovat slabý déšť nebo mrholení, na frontální vlně i silnější srážky. Hranice sněžení bude kolísat mezi 500 a 700 m n. m., přechodně bude sněžit jen na horách a i tam se může objevit také déšť. Tento špatně předpovídatelný mix skupenství srážek nebude příjemný pro řidiče. Ráno navíc bude mrznout na víc jak polovině našeho území a může se tvořit náledí nebo ledovka. Pokud se bude blížit nějaké záludné počasí, zejména je to možné na frontální vlně ve druhé polovině úterý, vydáme varování.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo déšť. Od jihozápadu později ustávání srážek a až polojasno. Teploty 2 až 6 °C, na JV až 8 °C.

úterý bude oblačno až polojasno, místy mlhy. Během dne od jihu až jihozápadu zataženo, další déšť, sněžení. Teploty 1 až 5 °C, na východě i 7 °C. Během deště či sněžení chladněji, hlavně v Čechách.

Ve středu bude zataženo až oblačno, občas déšť, déšť se sněhem nebo sněžení. Teploty 2 až 6 °C.

Od čtvrtka bude zataženo až oblačno, přechodně až polojasno. Místy déšť, na horách zpočátku i sněžení. Teploty 4 až 9 °C, při mlhavu 2 °C.

Počasí 22.11.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty