Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
03.11.2022 17:54:55

Změna v počasí: V pátek trvalý déšť a ochlazení

Po mimořádně teplém počasí (zejména ve výšce nad zemí) se blíží první změna, která potvrdí listopad v kalendáři. Teploty sice zůstanou nadále lehce nadprůměrné, listopad to však už připomínat bude. Doteď se přetlačovalo velmi teplé slunečné počasí s chladnými inverzemi. Nyní se zatáhne všude a na zvlněné studené frontě bude od západu v pátek pršet. Místy i trvale. Napršet může až 20 mm vody. Nejvíce srážek se očekává v jižních Čechách a pak na východní Moravě a ve Slezsku. 

Voda se hodí, jelikož jsou v Česku místa, kde prakticky nepršelo měsíc. Nejméně vody spadne v západních Čechách, tam ale v říjnu místy pršelo. Změna v teplotách proběhne podle toho, jestli jste se nacházeli v uplynulých dnech v místech se slunečnem, nebo jste měli zataženo inverzemi. Kde bylo doteď kolem 20 °C, ochlazení bude prudké asi o 10 °C. Kde však byly studené inverze, tam pocítíte pokles teplot jen asi o 3 °C.  

V dalších dnech po deštivém pátku se začne počasí zlepšovat. Objeví se však časté mlhy, nízká oblačnost a teplota už k 20 °C nepůjde ani náhodou. Maximální teploty by měly v dalším období šplhat v nížinách k 15 °C. To je na listopad hodně, není proto divu, že se nečeká žádný první vpád zimy. Sněžit může jen v nejvyšších horských polohách. 

Nejchladněji bude v pátek v západní polovině republiky a o víkendu v celé zemi. Nejčastěji kolem 10 °C. V pátek bude zpočátku na východě tepleji. Tepleji pak také bude po víkendu. Nejstudenější ráno bude v neděli, ranní minima klesnou k 2 °C. Přízemní mráz se objeví jen při vyjasnění. Říjen skončil rekordně teplý, listopadu prozatím zimu také nepřinese. 

Počasí 4.11.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty