Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.10.2022 18:07:53

Počasí: Velmi teplý konec října. Při vyjasnění až 20 °C

Zřejmě až do konce října bude velmi teplo. Na datum v kalendáři až rekordní teplo. Začíná zimní půlrok, kdy u počasí rozhoduje proudění ve výšce nad zemí, zejména na hladině tlaku 850 hPa, která odpovídá asi 1 500 m n. m. Až do konce října bude na této hladině teplotní nadprůměr asi 7 °C! Pro počasí u země bude rozhodující, zda se přes den udrží mlhy a nízká oblačnost, nebo se vyjasní. Pokud se odpoledne vyjasní, bude v nížinách až 20 °C. Pokud se však mlha nebo nízká oblačnost udrží, bude jen kolem 12 °C.

V zimním půlroce se obvykle počasí dělí na dvě dominující situace. Buďto je tlak vzduchu vyšší, jsou mlhy, nízká oblačnost (na horách naopak nad oblačnou pokličkou slunečno), nebo je tlak vzduchu nižší, převládá dynamické oceánské počasí a od středních až vyšších poloh chodí vydatné smíšené nebo sněhové přeháňky. Na to si ale ještě počkáme. Nás čeká teď ta první varianta, kdy se budou přetlačovat mlhy se slunečnem. Srážky také přijdou, ale jelikož je proudění teplé, budou jen dešťové. 

Větší ochlazení prozatím modely neočekávají. Bude teplo. Přezouvat pneumatiky na zimní tak prozatím určitě není nutné. Leda byste se chtěli vyhnout situaci, až zima náhle promluví a servisy nebudou stíhat. Když mluvíme o vozidlech, pozor na mlhy, mohou být velmi náhlé a záludné. Nejčastěji se vyskytují kolem vrchovin. V dalších dnech se objeví i místy přeháňky. Ojediněle dokonce bouřky. I to svědčí o nečekaně teplém počasí v poslední dekádě října. Užívejte krásný barevný podzim, pozor jen na zmíněné mlhy.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty