Markéta Höfferová
(Kurzy.cz)
13.10.2022 06:20:00, aktualizováno 28.10.2022 13:29:52

Změna času 2022: Zimní čas je zpět! Podzimní prázdniny, ranní mlhy a houby

Udeřil pravý podzim - sv. Václav už je pryč a ráno většina z nás vstává do tmy, někdy je ráno mlha jako mléko a je třeba škrábat sklo na autu. Někdo už topí (někomu už topí) a někdo se zatím doma jen přioblékl. Zato venku se potkávají ti v kraťasech s těmi v péřovkách.

A když se podíváme do kalendáře, říjen přináší tři "echt podzimní" momenty, totiž svátek 28. října, podzimní prázdniny a posun času - změnu času na zimní čas. K tomu dojde v noci z 29. na 30. října, kdy se ručička hodin posune za 3:00 na 2:00 a my budeme vstávat o hodinu později. Pár dní tedy možná i do světla... ale tato výhoda se zkracujícím se dnem za pár dní zase zmizí a my se vrátíme k tmavým ránům, a brzo nastane i stmívání ve čtyři odpoledne, bohužel.

Policisté za pomoci hasičů všechny ztracené našliOn se "zimní čas" pozná i v obchodech, protože na regálech už straší adventní kalendáře, a to se říjen ještě nepřehoupl přes půlku. Vždyť ještě rostou houby v lese, a docela hojně! Ale teprve až v obchodních centrech začnou vyzpěvovat koledy, to už podzim přitvrdí!

Víkend před změnou času bude delší o páteční státní svátek 28. října, kdy si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu. V tento den budou velké obchody (nad 200m2) zavřené, to se ale netýká bez ohledu na jejich velikost lékáren, čerpacích stanic, prodejen na letištích a nádražích apod.

Děti školou povinné si oddechový čas ještě prodlouží, protože ve středu a čtvrtek 26. a 27. října mají podzimní prázdniny, v pátek potom svátek, takže pětidenní volno najednou. Paráda! Další volno navíc budou mít za tři týdny potom, 17. listopadu (Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva). 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty