Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.10.2022 18:09:12

Počasí: Krásný podzim s teplotami kolem 16 °C

Počasí ve střední Evropě bude v dalším období převážně pod vlivem tlakové výše. V této fázi podzimu to znamená velmi pěkné počasí, ojediněle však s mlhami a nízkou oblačností. Kombinace většinou slunečního svitu a zbarvených stromů bude nádherná. Teploty se budou pohybovat kolem 16 °C v odpoledních hodinách. Ráno bude zásadní, jestli se vyjasní, pak by teploty klesly nízko, anebo se objeví oblačnost či mlha, pak jsou teploty ráno vyšší. Na přízemní mrazíky to vypadá hlavně v pondělí. Na skoro polovinu října jsme ale zatím výraznější ranní mráz neměli.

Jelikož kalendář pokročil a blíží se polovina podzimu, mlhy a nízká oblačnost už budou častější, zejména ráno a dopoledne. Obvykle je důležité, kolik bylo v předchozím období srážek a jak moc vlhké je proudění. Letos to vypadá, že mlh by mohlo být více. Srážek bude v dalším období minimum. Objeví se jen ojedinělé přeháňky. Souvisí to s tlakovou výší, která ze své podstaty vzniku srážek zamezuje. Vyloučit však nelze slabé mrholení z mlhy nebo nízké oblačnosti. Vítr bude mírný, proměnlivý, na pouštění draků to bude jen střídavě a ne všude. Užívejte pěkný barevný podzim.

Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy, hlavně v Čechách a na Vysočině. Teploty 13 až 17 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Večer ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 19 °C.

úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ráno a dopoledne častější mlhy. Teploty 13 až 17 °C.

Od středy bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 12 až 18 °C.

Zatím jsme ve fázi podzimu, kdy se v 90 % případů mlhy nebo nízká oblačnost během dopoledne rozpustí. Později už budou celodenní.

Počasí 11.10.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty