Euroskop (euroskop.cz)
30.09.2022 17:58:07

Přehled evropských vesmírných aktivit za září 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropského vesmírného výzkumu za měsíc září. Výzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmický výzkum za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti. Centrem těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA). Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura (ESA) – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 evropských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko a Švýcarsko. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

26. 9. 2022

Dne 26. září byla završena první cvičná mise planetární obrany v historii. Misi zakončil náraz sondy agentury NASA s názvem DART (Double Asteroid Redirection Test) do malého měsíce Dimorphos obíhajícím planetku Didymos. Narazila do něj s cílem vychýlit dráhu tělesa a ověřit tím kapacity lidstva pro případ, kdy by byla nutná obrana planety před nebezpečným tělesem.

Asi půltunová sonda DART byla do vesmíru vypuštěna loni na podzim v rámci projektu, na němž s agenturou NASA spolupracovala i Evropská vesmírná agentura. Projekt měl rozpočet 330 milionů dolarů (asi 8,5 miliardy korun). O tom, zda a jak se podařilo změnit trajektorii měsíce, bude agentura NASA informovat za několik dnů či týdnů.

Detailní snímky dopadu sondy DART pořízené Hubbleovým vesmírným teleskopem a teleskopem Jamese Webba. Zdroj: NASA/ESA/CSA.

21. 9. 2022

Pražský dopravní podnik do svých tramvají postupně instaluje vícefrekvenční satelitní přijímače využívající systém Galileo. Ve všech tramvajích využívaných v pravidelném provozu by měly být nasazeny do konce příštího roku. Instalace nových přijímačů je výsledkem projektu s cílem modernizovat stávající přístroje v pražských tramvajích, které do té doby využívající pouze signál GPS. Tento projekt od roku 2019 probíhal ve spolupráci Dopravního podniku hl. m. Prahy s hl. m. Prahou, Fakultou elektrotechnickou ČVUT a agenturou EUSPA. Přesná lokalizace tramvají umožní nejen zlepšení přehledu o aktuální dopravní situaci pro dispečery i cestující, ale otevře také možnosti pro další úspory v rámci provozu vozidel a infrastruktury díky novým možnostem optimalizace jízdy.

8. 9. 2022

Čtvrtá družice Spacebus Neo, která je součástí programu Neosat agentury ESA, odstartovala do vesmíru na palubě nosné rakety Ariane 5 z evropského kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Komunikační satelit o výšce 8,9 metru a třech patrech bude svému provozovateli, společnosti Eutelsat, poskytovat vysokorychlostní širokopásmové připojení a konektivitu za letu v celé Evropě. Družice obsahuje několik inovativních funkcí vyvinutých v rámci partnerského projektu agentury ESA s výrobcem družic Thales Alenia Space.

5. 9. 2022

Vesmírný teleskop Jamese Webba pořídil první snímky planety Mars. Dalekohled, který vznikl v rámci mezinárodní spolupráce agentury NASA, agentury ESA a Kanadské vesmírné agentury, pořídil snímky v různých vlnových délkách infračerveného světla poskytující jedinečný pohled na naši sousední planetu. Pomocí infračerveného světla je totiž možné získat detailní záběry, které mohou přispět k novým pokrokům v pozorování Marsu a zkoumání jeho vlastnosti a změn nejen na povrchu, ale i atmosféře. Vědci tak mohou sledovat například sezónní změny planety, prachové bouře a obecně změny počasí.

První snímky Marsu pořízené teleskopem Jamese Webba. Vlevo: Referenční mapa pozorované polokoule Marsu. Vpravo nahoře: Snímek z přístroje NIRCam zobrazující odražené sluneční světlo. Zdroj: NASA.

Autorka: Kristina Hubáčková

Zdroj: ESA, EUSPA, NASA, Unsplash



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty