Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.09.2022 16:31:45

Počasí v novém týdnu: ukázkový podzim a cca 15 °C

Počasí ve střední Evropěvýrazný podzimní ráz. Po citelném ochlazení v první polovině září si vyšší teploty už jen obtížně hledají cestu do Česka. V posledních dnech se mírně oteplilo. úterý se ochladí asi o 4 až 5 °C. Do nejvyšších horských poloh se vrátí sněhové vločky. Bude relativně dost srážek, jejich pásma však budou rozbitá a plošně špatně odhadnutelná. Ke konci týdne by se mělo počasí vylepšit a teploty zamíří zpátky až k 18 °C. V nejnižších polohách možná ještě výše. Ve střední Evropě je docela vysoká vzdušná vlhkost. Objeví se i mlhy. Kolem středy je rozežene prudší západní proudění.

V Česku už nejsou po suchu ani památky. Pouze v jednom regionu je slabé sucho, a to na pomezí krajů Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského. Tam letos bojovali se suchem docela často. Zbytek území je bez rizika sucha. Jak klesá výpar se slábnoucím a klesajícím sluncem, sucho momentálně naší krajině prakticky nehrozí. Navíc se objevují srážky. Dlouhodobý výhled počasí naznačuje, že teď bude pěkný podzim. Průměrná teplota by se v dlouhodobějším horizontu měla pohybovat kolem 15 °C.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Během dne od západu nejprve ubývání oblačnosti i srážek, večer ale opětovné přibývání. Teploty 14 až 18 °C.

úterý bude oblačno až zataženo (přechodně ještě i polojasno). Od západu další místní přeháňky a déšť. Teploty 10 až 14 °C, na východě ještě až 17 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Na západních a severních horách od 1 200 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 11 až 15 °C.

Od čtvrtka bude počasí kolísat. Bude oblačno až zataženo, přechodně ale i polojasno. Místy přeháňky nebo déšť, na horách od 1 200 m n. m. zpočátku i srážky sněhové. Kolem soboty bude hezky, pak se ale čeká příchod další fronty. Teploty 12 až 16 °C, postupně 16 až 20 °C, později ochlazení. 

Počasí 29.9.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty