chmi.cz (ČHMÚ)
24.09.2022 09:00:00

Je běžné, aby v září na horách ležel sníh?

❄️Je běžné, aby v září na horách ležel sníh? ❄️ 🤔Možná jste si v posledních dnech, v souvislosti se sněžením, které se objevilo na našich horách, tuto otázku položili také. My jsme se podívali do naší obsáhlé klimatologické databáze a zjistili jsme velmi zajímavé údaje. 👨‍💻 Dotaz zněl jednoduše. Vygenerovat seznam stanic, kde se v září vyskytla sněhová pokrývka o výšce minimálně 1 cm. Začátek období rok 1961, to je rok, od kterého máme revidovaná (tzn. zkontrolovaná) všechna klimatologická data uložená v databázi.
Výsledek dotazu vidíte v přiložené tabulce. Souvislá sněhová pokrývka v září na horách příliš běžná není. Pravděpodobnost tohoto jevu pro území celé ČR je cca 42 %. Zajímavé je zjištění, že v posledních 5 letech tomu tak bylo 3krát… Například na Lysé hoře v Beskydech jsme sněhovou pokrývku o výšce alespoň 1 cm zaznamenali v posledních 60 letech v 11 případech (18 %). Pro zajímavost, na Sněžce to bylo 12krát za 57 let, pro která máme k dispozici data z polské meteorologické stanice. Nejdřívější zářijové datum s údajem o výskytu sněhové pokrývky je 1. září 1995, kdy stanice Praděd zaznamenala 2 cm sněhu. Od roku 1961 leželo nejvíce sněhu v září na stanici Sněžka, kde bylo 26. září 1972 naměřeno 22 cm.
Pokud bychom šli i dále do historie, tak zářijové maximum výšky sněhové pokrývky zaznamenala polská stanice na Sněžce, a to 140 cm ve dnech 23. a 24. září 1889. Stanicí na našem území s nejvyšší sněhovou pokrývkou v září za celou historii měření je Lysá hora v Beskydech (90cm, 25. a 29. září 1931). Souvislá sněhová pokrývka zde vydržela od 23. září do 8. října. V září 1931 bylo také zaznamenáno nejvíce dnů se sněhovou pokrývkou, sníh se alespoň na jedné stanici vyskytl ve 13 dnech.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty