Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
21.09.2022 19:23:59

Podívejte se na částečné zatmění Slunce

Doufejme, že bude v úterý 25. října 2022 pěkné počasí. Kolem čtvrt na dvanáct se totiž u levého horního okraje Slunce objeví temný kotouč Měsíce, který bude oslnivý disk zakrývat víc a víc. Maximální fáze zatmění nastane asi za hodinu – ve 12:20, kdy zmizí zhruba 40 procent zářivého slunečního disku. Poté se začne Slunce opět odkrývat, aby o půl druhé vypadalo jako obvykle.

Chcete-li zatmění shlédnout v plné kráse a navíc bezpečně, je nezbytné dostatečně ztlumit intenzivní sluneční svit. Rozhodnete-li se pro pozorování očima, můžete tak učinit prostřednictvím brýlí se speciálními filtry, které zakoupíte za pár korun u nás na Hvězdárně a planetáriu Brno. Máte to k nám daleko? Tak sáhněte po temných skleněných svářečských filtrech číslo 13 nebo 14, které se prodávají v obchodech s pracovními pomůckami.

Hodláte se na Slunce podívat dalekohledem? Pak buďte dvojnásob ostražití! I v tomto případě můžete použít k tomu určený sluneční filtr, který umístíte před objektiv dalekohledu. Nebo zkuste tzv. projekci, při níž si obraz Slunce dalekohledem promítnete na kousek papíru. Jednoduše si vezměte čistý bílý papír a přidržte jej za okulárem vašeho přístroje ve vzdálenosti asi dvacet až třicet centimetrů (pro začátek použijte nejmenší možné zvětšení). Jakmile pak dalekohled správně namíříte na naši denní hvězdu, objeví se na papíru světlé kolečko – obraz Slunce.

Jestliže budou jeho okraje rozmazané, zkuste dalekohled zaostřit a také si pohrajte se vzdáleností papírového stínítka od okuláru. Při projekci se do dalekohledu ale v žádném případě nedívejte! Mějte vždy na paměti, že pohled na Slunce bez zvláštních filtrů může být nejen nebezpečný, ale dokonce může vést k trvalé ztrátě zraku!

Částečné zatmění bude pozorovatelné prakticky z celé Evropy, Blízkého východu a východní části Ruska. Při pohledu od Uralu bude dokonce zakryto skoro 90 procent Slunce. Další částečné zatmění Slunce uvidíme až v březnu 2025 a srpnu 2026. To srpnové přitom bude z Portugalska nebo Španělska pozorovatelné jako úplné. Určitě se na něj za čtyři roky zajeďte podívat!

Co se bude dít na brněnské hvězdárně?

Bude-li v úterý 25. října pěkné počasí, přijďte se podívat k nám na Kraví horu na komentované pozorování celého úkazu. K dispozici bude většina našich dalekohledů – samozřejmě se Sluncem znalým průvodcem. Hvězdárna a planetárium Brno bude otevřena od 10:30 do 14:00.

Pokud si potřebujete koupit speciální brýle na bezpečné pozorování Slunce, navštivte náš astroobchůdek a to kdykoli před pořady pro veřejnost v digitálním planetáriu. Program najdete na www.hvezdarna.cz/program

Pokud to k nám nestihnete a chcete se dívat na úkaz z domova na monitoru počítače nebo chytrého telefonu, připojte se na naše on-line vysílání. Za pěkného počasí v úterý 25. října od 10:30 do 14:00 na www.hvezdarna.cz nebo facebook.hvezdarna.cz



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty