chmi.cz (ČHMÚ)
07.09.2022 08:20:00

Počasí: Včerejší bouřková situace na západě Čech opět ukázala, jak jsou bouřky nevyzpytatelné. Máme hlášení zejména o silných srážkách a nárazech větru, kroupy se vyskytovaly patrně „jen“ do 3 cm

Zhodnocení včerejší bouřkové situace.

Včerejší bouřková situace na západě Čech opět ukázala, jak jsou bouřky nevyzpytatelné. Ve včerejším interním návrhu Konvektivní skupiny jsme možnost supercelárních bouří diskutovali a poukazovali (i přes nevydání výstrahy) na nutnost zvýšené pohotovosti v odpoledních hodinách, kdy by se navzdory předpovědi modelů mohla nějaká objevit. Situace byla dle parametrů hraniční.

 


⚡️Na přiloženém videu od Richarda Melichara z Plzně můžeme nádherně vidět, čím jsou supercely vizuálně jedinečné. Především rotujícím vzestupným proudem, který si nasává vlhký vzduch od země, a výrazně odděleným sestupným proudem na videu vpravo, ve kterém se vyskytují velmi intenzivní srážky, případně kroupy. Supercely jsou díky těmto charakteristikám stabilnější, mají delší životnost a mohou přinášet ty nejnebezpečnější jevy. Jedna ze supercel urazila i výrazně přes 100 km.
⚡️Hlavní (ale ne jedinou) ingrediencí, kterou potřebují ke svému vzniku, je tzv. střih větru 💨 – zjednodušeně řečeno je nutné, aby ve vyšších hladinách atmosféry (kolem 6 km) foukalo výrazně více, než při zemi. Čím větší je tento rozdíl, tím lépe. Hraniční hodnota střihu větru pro jejich vznik je přibližně 15 m/s. Včerejší střih větru byl navzdory předpovědi numerických modelů asi o 25% vyšší a i to stálo za tím, že takřka každá silnější bouře na západě Čech a ve středních Čechách byla supercela.
⚡️Dle reálných sondáží se střih ve skutečnosti pohyboval kolem 20 m/s, což už bezpečně stačí.
⚡️Prozatím máme hlášení zejména o silných srážkách 💦 a nárazech větru 🌬. Kroupy se vyskytovaly patrně „jen“ do 3 cm, nicméně na řadě míst spadly velké vrstvy menších krup (Dobříšsko, Plánicko na Klatovsku)🫧. Nejhorší situace z hlediska hlášení HZS byla na Dobříšsku, Příbramsku a Sedlčansku, kde hasiči vyjížděli k desítkám hlášení.

⚡️Na vzniklé bouře jsme nicméně rychle reagovali pomocí krátkodobých výstrah ⚠️ na pozorovaný jev (velmi silné bouřky) a v dotčených oblastech byli varováni předem. Celou situaci budeme podrobně analyzovat a věříme, že přispěje k dalšímu pochopení a ke zlepšení naší předpovědi záludných bouřek

Berounsko, Plzeňsko

Škody po bouřce - Dobříš



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty