Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
17.08.2022 19:01:52

Počasí: Po tropech se skokově ochladí. Místy silné srážky

 

V Česku vrcholí příliv horkého vzduchu od jihozápadu až jihu. Teploty ještě stihnou vystoupit až na 35 °C. Od západu přijde zvlněná studená fronta, která měla podle původních prognóz přinést mimořádně vydatné srážky do Čech. Situace se trochu mění, zvlněná studená fronta bude rozbité srážkové pole, místy zaprší docela vydatně, místy ale prakticky vůbec. Pokračuje trend nerovnoměrných srážek, které někde znamenají vláhu, jinde chybí a panuje extrémní sucho. Nejhorší situace je v Krušných horách.

Horko vyvrcholí ve čtvrtek, na jihovýchodě bude až 35 °C. Od západu postoupí nad Česko první srážky. Jejich rozložení není snadné předpovědět. Nejlepší pomocník je meteorologický radar, který vyjadřuje přesnou situaci. Nejvíce srážek by mělo spadnout v jihozápadní části republiky. Na Moravu a do Slezska se původně neměla dostat prakticky ani kapka vody, podle nových výstupů může zapršet i tam. Nejméně srážek asi spadne v centrální části Česka, přibližně kolem východní Vysočiny. Uvidíme. Na západě by mohlo spadnout i přes 50 mm vody.


Předpověď počasí na další dny 

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Během dne až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky, později na jihozápadě srážky četnější. Teploty 31 až 35 °C, na západě 29 až 32 °C. 

V pátek bude oblačno, během dne až skoro zataženo, místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné s přívalovými srážkami. Teploty od 23 °C na západě až po 32 °C na východě republiky. 

V sobotu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 21 až 25 °C. Při dešti 18 °C. 

Od neděle bude zpočátku oblačno, místy ještě přeháňky, postupně v dalších dnech méně oblačnosti až do další fronty. Teploty 22 až 27 °C, později 26 až 31 °C. 

Počasí 20.8.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty