chmi.cz (ČHMÚ)
15.08.2022 11:32:00

Po delší době se dnes dočkáme na našem území opět výskyt bouřek, nebudou se ale vyskytovat všude.


Vyjádření Konvektivní skupiny (KOS) k dnešním bouřkám

 

Po delší době se dnes dočkáme na našem území opět bouřek, nebudou se ale vyskytovat všude. První bouřky se objevily už během dopoledne zejména v pásu od jižních až do severních Čech, na Vysočině a na západě Moravy. Právě ve středních částech naší republiky se potenciálně nebezpečné bouřky vyskytnou s největší pravděpodobností, jinde (na západě Čech a také na Moravě a ve Slezsku) je pravděpodobnost jejich výskytu malá.

Dostatek vlhkosti, poměrně výrazná dostupná energie v atmosféře a hlavně velmi pomalý postup bouřek budou vytvářet riziko lokálních přívalových srážek. Spadnout by mohlo mezi 20 a 40 mm za hodinu, ve výjimečných případech nevylučujeme ale i úhrny vyšší, až kolem 50 mm za hodinu💦💦. V silnějších bouřkových buňkách se mohou vyskytnout také kroupy až do 2 cm.

 I přes vysoké úhrny budou ale dnešní bouřky velmi lokální a na většině míst bohužel vůbec nezaprší. Problémy se suchem tedy tato situace rozhodně nevyřeší. Nadějně ale vypadá páteční den, kdy by se na většině území mohl vyskytovat trvalejší a vydatnější déšť – to budeme ale ještě upřesňovat v následujících dnech.

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty