chmi.cz (ČHMÚ)
15.08.2022 11:17:00

Výstraha ČHMÚ - v pondělí (15. 8.) odpoledne se na většině našeho území (s výjimkou západu Čech a východu Moravy a Slezska) budou ojediněle vyskytovat silné bouřky.

V pondělí (15. 8.) odpoledne se na většině našeho území (s výjimkou západu Čech a východu Moravy a Slezska) budou ojediněle vyskytovat silné bouřky bez výrazného postupu s přívalovými srážkami s úhrny 20 až 40 mm, výjimečně mohou být úhrny i vyšší. 
👉 Večer budou bouřky slábnout, ale zejména v okolí Orlických hor, Králického Sněžníku a Jeseníků mohou pokračovat i v první polovině noci na úterý
🔥 Zvýšené riziko vzniku a šíření požárů zůstává v severozápadní polovině Čech a v Polabí a také na jižní a střední Moravě. 
👉 Vzhledem k pokračujícímu suchému a teplému počasí předpokládáme v dalších dnech rozšiřování varování i na další části republiky.
👉 Informace k výstraze na výstražném webu ČHMÚ 

Dnes počasí u nás ovlivní mělká brázda nízkého tlaku vzduchu od západu, která přinese místní přeháňky a bouřky, ojediněle i silné, doprovázené hlavně přívalovými srážkami (Obr. 1). 

Postupně se začne prosazovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která přinese slunečné a velmi teplé počasí

Ve středu a ve čtvrtek (Obr. 2) na většině území budou teploty v odpoledních hodinách překračovat tropickou třicítku a na některých místech se vyšplhají až k 35 °C. 

Ve čtvrtek nás začne ovlivňovat zvlněná studená fronta, která přinese velkou oblačnost, srážky, místy i vydatné (Obr. 3) a v závěru týdne i mírné ochlazení. 

Teploty by se na konci pracovního týdne a o víkendu už měly pohybovat jen od 20 do 25 °C.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty