Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.08.2022 19:08:43

Počasí: Místy přeháňky. Až 34 °C v novém týdnu platí

 

Do Česka trochu netypicky proudí v těchto dnech severovýchodní až severní proudění. Díky tomu odpočíváme od veder, nicméně proudění bylo velmi suché a nevyskytují se tolik potřebné srážky. Proudění od severovýchodu až severu ještě chvíli vydrží, naštěstí už se stane o něco vlhčím a první srážky přijdou. Půjde místy o přeháňky, ojediněle bouřky. Objeví se asi na 30 až 40 % území, což není moc, a někde se tak ani nadále neobjeví déšť. Extrémní sucho se rozšiřuje každým dnem na větší část území Česka.

Proudění se na začátku nového týdne stočí na západní a přinese vysoké teploty. V nížinách může být kolem středy až 34 °C. Potom začínají modely laškovat s velkým ochlazením ke konci týdne. Ale to je příliš daleko a počkáme na další vývoj. Změna by to byla docela zásadní, protože modely podle svých výpočtů čekají jen 20 °C odpoledne, hodně oblačnosti a srážky. Uvidíme. Je pravdou, že voda je to nejdůležitější, o co by se počasí mělo teď přičinit. Největší sucho je v Krušných horách a kolem nich.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno až polojasno, během dne od severovýchodu více oblačnosti, místy slabý déšť nebo přeháňky i bouřky. Teploty 25 až 29 °C, na severovýchodě kolem 24 °C.

V pondělí bude polojasno, během dne až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Teploty 26 až 30 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti odpoledne ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32 °C.

Od středy bude jasno až polojasno, postupně na studené frontě od západu oblačno, místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Teploty 30 až 34 °C, postupně 23 až 27 °C a možná i prudší ochlazení dle vývoje.

Počasí 17.8.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty