Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.07.2022 07:37:03

Počasí: Citelné ochlazení. Přechodně teplota klesne o 8 °C

 

Vysoké teploty si přece jenom vyberou v dalších dnech svou dovolenou. Ochlazení je už od severozápadu cítit, v dalších dnech bude ještě větší. Studené proudění se k nám řítí přes Severní moře a na několik dní přeruší léto. Také po tomto ochlazení bude situace záludná. Ve střední Evropě se znovu bude přetlačovat velmi horký vzduch od jihu a chladnější proudění od severozápadu. Pokud bude mít navrch chladnější proudění, bude takové průměrné léto. Pokud ale zvítězí jižní proudění, čekala by nás nesnesitelná vedra. V tom pozdějším období má totiž být v nížinách Středomoří běžně kolem 42 °C. Uvidíme. 

Na nejbližší dny platí, že přichází citelné ochlazení. K tomu se přidá studený severozápadní vítr a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejchladnějsí budou středa a čtvrtek, o něco tepleji by mělo být na východě území. V Česku prudce zesláblo sucho. To je velmi dobrá zpráva. Extrémní sucho (nejvyšší stupeň) se z Česka vytratil. V úterý solidně zapršelo i na Moravě, kde sucho v poslední době sílilo. Důležité je, že zmizela velká plošná ohniska právě extrémního sucha (západní Čechy, pomezí Pardubického kraje a Vysočiny). Všude docela dost zapršelo. Dokonce budou místy růst houby.


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude oblačno až polojasno. Místy přeháňky, ojediněle i bouřky, zejména v jižní polovině území. Ojediněle mlhy. Teploty 21 až 25 °C, ochlazování. 

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, od severozápadu občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na východě méně srážek. Teploty 16 až 20 °C, na jihovýchodě až 23 °C. 

V pátek bude oblačno až polojasno, zpočátku ale ještě zataženo. Na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle přeháňky. Teploty 18 až 22 °C.

Od soboty bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Na severovýchodě místy. Teploty 19 až 23 °C, postupně 22 až 26 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty