Roman Havlíček (Meteobox)
01.07.2022 00:31:52

V pátek opět místy silné bouřky, na víkend se vyjasní a bude příjemné letní počasí, v neděli bude jasno až polojasno


 

Počasí u nás ovlivňuje nevýrazné tlakové pole, v něm se rozpadalo zvlněné frontální rozhraní. Postupně se do střední Evropy nasouvá mělká brázda nižšího tlaku vzduchu, v ní postupuje studená fronta, která začne během pátku přecházet přes naše území dále k východu. Za ní se k nám od západu rozšíří oblast vyššího tlaku vzduchu, která se bude během víkendu přesouvat dále k východu až severovýchodu.

V noci bude převážně jasno až polojasno, jen přechodně zvětšená oblačnost, k ránu ojediněle mlhy, především v Čechách. Později na západě a jihozápadě, případně i na jihu přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky nebo i bouřky.

Nejnižší noční teploty 20 až 16°C.

Vítr slabý proměnlivý do 4 m/s, v bouřkách může přechodně zesilovat.

 

pátek bude zpočátku většinou jasno až polojasno, od západu přibývání oblačnosti a později i občas déšť nebo přeháňky, před frontou pak během dne nárůst kupovité oblačnosti a na většině území přeháňky nebo bouřky, kterou mohou být opět velmi silné s přívalovými lijáky, krupobitím a silnými nárazy větru. Lokálně tak může dojít opět k rozvodnění menších toků až na některé SPA. Později večer a v noci od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Nejvyšší denní teploty od 20°C na západě až po 35°C na východě.

V 1000 m n.m. na horách kolem 19°C na západě až kolem 27°C na východě.

Vítr slabý až mírný převážně jižní 2-6 m/s, se bude během dne stáčet na západní až severozápadní a přechodně zesilovat. V bouřkách může přechodně výrazně zesilovat, především ve východní polovině území.


Počasí 1.7.2022

 

V sobotu bude zpočátku ve východní polovině území oblačno až zataženo občas déšť nebo přeháňky, místy i bouřky, během rána a dopoledne i zde ubývání oblačnosti na jasno až polojasno, přes den jen přechodně zvětšená oblačnost, jen výjimečně ještě možnost přeháňky.

Nejnižší noční teploty 16 až 12°C, v Čechách 13 až 8°C.

Nejvyšší denní teploty 21 až 25°C, ojediněle i tepleji, zejména na jižní Moravě.

Vítr slabý až mírný převážně severozápadní, postupně se bude stáčet na severovýchodní až východní 2-6 m/s a později zeslábne.

 

V neděli bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy, později v noci ojediněle možnost přeháňky nebo bouřky.

Nejnižší noční teploty 14 až 10°C, v údolích ojediněle i chladněji.

Nejvyšší denní teploty 26 až 30°C.

Vítr slabý proměnlivý nebo jihovýchodní do 4 m/s.

Největším rizikem by dnes opět měly být kroupy nad 2 cm (dostupná energie CAPE je na předpovědních profilech pěkně „tučná“ a sahá až ke 4000 J/kg), přívalové srážky kolem 50 mm a nárazy větru kolem 70 km/h. 

Ilustrační foto.Čt 19:16    Ivo Svoboda (Kurzy.cz)   Předpovědi krátkodobé

Po jednodenní odmlce od silných bouřek se v pátek vážná situace vrátí. Před studenou frontou od západu se budou tvořit další bouřky, často i velmi silné . Modely naznačují, že budou podmínky pro vznik dalších supercel 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty