chmi.cz (ČHMÚ)
20.05.2022 12:05:00

Počasí: Aktualizace výstrahy 🌩 Přes naše území bude postupovat k jihovýchodu studená fronta. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu.

Aktualizace výstrahy 

Přes naše území bude postupovat k jihovýchodu studená fronta. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. 

V přehřátém instabilním vzduchu se začnou v odpoledních hodinách vytvářet silné bouřky provázené nárazy větru kolem 70 km/h, kroupami a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm. Bouřková činnost by mohla v podvečerních a večerních hodinách nad Bavorskem a v Čechách dále zesilovat, ojediněle se nad naším územím vytvoří nebo k nám mohou doputovat multicelární nebo supercelární bouřky provázené zejména nárazy větru až kolem 90 km/h a kroupami s velikostí kolem 2 cm. 

Příliv velmi teplého vzduchu ukončí studená fronta spojená s tlakovou níží Emmelinde, přecházející přes Německo k severovýchodu. Rychlý postup studené fronty přes naše území k jihovýchodu v nočních hodinách bude provázen bouřkovou činností a větrem s nárazy 70-90 km/h, v severozápadní polovině Čech ojediněle kolem 90 km/h. Při svém postupu směrem k jihovýchodu budou projevy spojené s bouřkovou činností postupně slábnout, nicméně zvýšené nárazy větru se mohou ve východní polovině území vyskytovat až do ranních hodin.

Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

 

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty