Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.05.2022 17:40:40

Fronty rozkolísají počasí. Teploty většinou vysoké

 

Ve střední Evropě převládá minimální oblačnost, teploty jsou odpoledne nad 20 °C. V nebližších dnech začne počasí kolísat a tento trend zůstane. Od západu budou postupovat do střední Evropy fronty, které přinesou i srážky. Ty budou však místní, nezaprší všude. Nevýhodou takových situací je, že často prší tam, kde pršelo i minule. Tam kde minule nepršelo, nezaprší zase. První fronta v noci z pondělí na úterý by ale měla nějaké srážky přinést na většinu území. Tyto fronty trochu rozkolísají teploty. Před frontami bude až 29 °C v nížinách, zatímco za frontami bude obvykle kolem 21 °C.

Jako celek bude období nadprůměrně teplé. V pondělí a potom v pátek může padnout v nejnižších polohách tropická třicítka. Nad 20 °C bude prakticky každý den, jen za frontami od 500 m n. m. bude přechodně méně. Pokračuje situace ve velkých rozdílech u půdního sucha mezi regiony. Nejhorší situace je nadále na pomezí krajů Středočeského, Královéhradeckého a Pardubického. V tomto místě je velká plocha extrémního sucha. Nejvyšší kategorie sucha je také nadále kolem Uničova a západně od Krnova. Severně od Třeboně se situace mírně zlepšila.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude jasno až polojasno. Během dne od západu přibývání oblačnosti a zejména v Čechách místy přeháňky a bouřky. Teploty 24 až 28 °C, na severovýchodě 22 až 25 °C.

V noci na úterý postoupí fronta dále na východ. Proto místy déšť, přeháňky i bouřky. Přes den pak bude oblačno až skoro zataženo, ještě místy přeháňky nebo bouřky. Během dne ubývání oblačnosti i srážek. Teploty 18 až 23 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno. Spíše ojediněle přeháňky. Teploty 19 až 23 °C, na severovýchodě chladněji.

Od čtvrtka zřejmě nejdříve vyletí teploty vysoko před frontou. Bude jasno až polojasno. Teploty 25 až 30 °C. Od západu postupně na frontě oblačno, místy přeháňky a bouřky. Teploty postupně 18 až 23 °C.

Počasí 19.5.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty