Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.05.2022 20:12:52

„Letní“ počasí vydrží. Ochladí se jen na frontách

 

Vyšší teploty se usadily ve střední Evropě. Částečně sice kolísají vlivem slábnoucích studených front, trend letního počasí však bude pokračovat. Teploty v nejnižších polohách budou běžně kolem 25 °C. Před studenými frontami bude v nížinách i více. Naopak od 500 až 600 m n. m. o letních dnech asi hovořit nebudeme, tam bude kolem 22 °C. Pokračovat bude i trend sucha, místy silného až extrémního. Studené fronty, která přešla naše území v pátek, jste si asi ani nevšimli. Nakonec byla víceméně suchá beze srážek, protože prostě ve střední Evropě je příliš suchý vzduch na to, aby vznikly významné srážky.

Další studené fronty by měly být podle modelů výraznější. Přinesou však přeháňky a bouřky hlavně do Čech. Směrem na východ budou opět slábnout, protože nenarazí na dostatečnou vlhkost vzduchu. Letošní vlhkost vzduchu je dlouhodobě nižší, než je průměr. Vinou mohou být absence sněhu mimo hory a vrchoviny prakticky od ledna a také odlesňování krajiny. Nejrychleji probíhá odlesňování na Vysočině. Některé lesy zejména v jihovýchodní polovině kraje zmizely z 80 %. Sucho se může stát velkým problémem letošního roku. Rozhodnou nejbližší měsíce.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno až polojasno. Teploty 22 až 26 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno. Během dne na západě až oblačno a místy první přeháňky nebo bouřky. Teploty 24 až 28 °C.

V noci na úterý se srážky rozšíří i dále na východ. Přes den pak bude oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Během dne ubývání oblačnosti i srážek. Teploty za frontou 18 až 23 °C.

Od středy se počasí trochu rozkolísá. Na frontách od západu bude oblačno až skoro zataženo, místy přeháňky a bouřky. Mezi frontami bude oblačnosti méně. Teploty mezi frontami 22 až 27 °C (ojediněle až 29 °C), za frontami potom 18 až 23 °C. 

Počasí 16.5.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty