Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
12.02.2022 17:06:39

Počasí: Po víkendu znovu jaro, bude až 13 °C

 

Velmi teplá zima pokračuje. V době, kdy by měly vrcholit nejnižší teploty z celého roku, chodí do střední Evropy od oceánu jedno oteplení za druhým. To poslední už bylo velmi citelné a bylo až 11 °C. V novém týdnu tomu nebude jinak. Po mírném víkendovém ochlazení se znovu výrazně oteplí a teploty tentokrát vyšplhají až na 13 °C v nížinách. Nadprůměrné teplo by mělo vydržet minimálně do 19. února, pak uvidíme, jak se vyvine ochlazení. Sníh pro nížiny je i přes vrcholnou část zimy v kalendáři utopie. Na horách zima většinou zůstane, ale až od 1 200 m n. m. 

Otázkou zůstává, nedostaneme se zase do situace, že druhá polovina zimy bude velmi teplá, a pak později teprve přijdou mrazy, které napáchají škody na vegetaci? Samozřejmě to není možné určit, ale poslední zimy na tento nepříjemný trend náchylné jsou. Pozitivní zprávou je, že nyní často uvidíme sluníčko. Buďto bude převládat vyšší tlak vzduchu, nebo se objeví proměnlivá oblačnost a i ta střídavě dovolí slunci vykouknout. Trvalé depresivní tmy jsou na ústupu. Den se také rychle prodlužuje. Výjimkou může být místní mlha nebo nízká oblačnost. Tyto jevy k teplému proudění v zimním půlroce patří.

Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno nebo skoro jasno a příjemně slunečno. Zpočátku ojediněle mrznoucí mlhy a na západě Moravy i nízká oblačnost. Teploty 3 až 7 °C, v Čechách až 10 °C.

V pondělí bude jasno nebo skoro jasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 2 až 8 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, ale přechodně i polojasno. Od západu postupně místy přeháňky. Teploty 4 až 8 °C. 

Od středy bude oblačno až zataženo, od západu místy déšť nebo přeháňky. Postupně v dalších dnech oblačno až polojasno. Teploty 5 až 9 °C, postupně 8 až 13 °C.  

Počasí 17.2.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty