chmi.cz (ČHMÚ)
17.01.2022 06:56:00

Dnešek bude zamračený a větrný den, dopoledne jen místy s deštěm, odpoledne bude pršet na většině území a polohách nad 500 m n. m. bude padat déšť se sněhem nebo sněžit.

Dnešek bude zamračený a větrný den, dopoledne jen místy s deštěm, odpoledne bude pršet na většině území a polohách nad 500 m n. m. bude padat déšť se sněhem nebo sněžit. Již během noci na dnešek vítr zesiloval, v nárazech byly zatím rychlosti kolem 50 km/h, na horách kolem 70 km/h. 

Nejvyšší rychlosti větru má tradičně Sněžka, kde se již nárazy větru pohybují kolem 120 km/h.

Rychlé proudění bude způsobeno velkým rozdílem tlaku mezi níží nad Pobaltím a výší nad Francií, rozdíl tlaku mezi těmito místy bude kolem 60 hPa. Situaci s tlakovým polem a rychlostí větru dnes v poledne ukazuje přiložená mapka. Vítr bude zesílený v celé střední severovýchodní Evropě. Nad naším územím čekáme nejsilnější vítr po poledni, v souvislosti přechodem studené fronty od severu. Na některých místech budou mít nárazy větru rychlost až 70 km/h, na horách kolem 100 km/h. Večer bude déšť a sněžení od severu ustávat, mraků bude ubývat a také pozvolna zeslábne vítr.

Další mapka ukazuje očekávané dnešní nejvyšší nárazy větru na našem území a poslední přináší pohled na předpovídané množství nového sněhu. 

Je vidět, že na horách by mohlo sněhu přibývat a v kombinaci s větrem se tu mohou tvořit sněhové jazyky.

Více: V pondělí vichřice, od pátku zimní počasí - předpověď počasí na příští týden 

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty