Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.01.2022 16:33:49

V pondělí vichřice, od pátku zimní počasí - předpověď počasí na příští týden

 

Počasí v následujícím týdnu ovlivní mimořádně velké skoky teploty ve výšce nad zemí. V zimním půlroce meteorologové bedlivě sledují vývoj počasí na hladině tlaku vzduchu 850 hPa. Tato hladina odpovídá nadmořské výšce asi 1 500 m n. m. Tam se rodí srážky a zimní počasí. Pokud je v této výšce nad nulou, převládá obleva, ale i inverze nebo nebezpečné mrznoucí srážky. Pokud je v této výšce pod nulou, obvykle sněží. Vždy musí být ale dostatečně chladno i u země.

A kolísání teploty v této výšce má být v novém týdnu mimořádné. V zimě se to však občas stává. Na vině jsou prudké změny proudění od oceánu – přetlačovaná teplého a studeného vzduchu. Zatímco v neděli v této výšce ještě bylo +5 °C, v úterý to bude -5 °C. Ze středy na čtvrtek to bude +1 °C, ale v pátek už zase -11 °C. U země naštěstí nebude teplota takto skákat. Objeví se ale jiné nepříjemné projevy této situace. V pondělí vichřice. Na horách a ve vyšších vrchovinách bude postupně sněžit a hrozí sněhové jazyky a závěje.

Od pátku potom modely očekávají silnější vpád studeného vzduchu. Jak je ale počasí ve výšce rozkolísané na maximum, zřejmě i potom dřív nebo později zase přijde obleva. Předpověď počasí na nový týden bude obtížná, rámcově ji sestavit ale lze. I prudká kolísání teploty ve výšce mají své typické projevy u země, kde žijeme.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude oblačno až zataženo, zejména kolem hor a vrchovin déšť, od 500 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Velmi větrno. Teploty 2 až 6 °C.

úterý bude oblačno až zataženo. Na severovýchodě může být i polojasno. Naopak na jihozápadě občas déšť, od 600 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 2 až 6 °C.

Ve středu se přechodně objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Zpočátku i mrznoucí. Teploty 1 až 5 °C, při ojedinělém protrhání oblačnosti až 8 °C.

Od čtvrtka bude od západu oblačno až zataženo, občas sněžení, v nížinách zpočátku déšť nebo déšť se sněhem. Za studenou frontou proměnlivá oblačnost a sněhové přeháňky. Teploty 2 až 6 °C, za studenou frontou -2 až 2 °C. 

Počasí 18.1.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty