Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.11.2021 18:02:56

Výhled počasí: Kdy přijde první sníh?

 

V kalendáři máme polovinu listopadu. Nezřídka kdy měly i střední a nižší polohy první sněhové přeháňky za sebou. Jak to bude letos? Omrkli jsme modely a závěr je prozatím jednoduchý. Zatím budeme čekat. Nadále to vypadá, že po 20. listopadu se do střední Evropy první studený vpád podívá. Den za dnem ale modely opatrně tento vpád odsouvají a nechávají vyšší pravděpodobnost nekonečným inverzím a nízké oblačnosti. Momentálně modely ochlazení očekávají kolem 23. listopadu. Původně to bylo už 19. listopadu.

Mlhy a nízká oblačnost drží u země nízké teploty. Takže to vypadá, že je opravdu listopad a teplota je sotva několik stupňů nad nulou. Ve výšce nad zemí je však docela teplo na tohle období, asi o 4 až 5 °C více, než by mělo historicky být. A tak to obvykle vypadá celý rok, až na nějaké studené výkyvy. Oteplování je proto velmi patrné. A je tak zásadní, že lze znovu očekávat mírnou zimu s inverzemi, mrholením, později i mrznoucím. Častější bude mrznoucí déšť. Sněžení bude méně.

Modely dávají díky vyšším teplotám střední Evropě naději na větší srážky. To se ale zatím nekoná. Od září je velmi sucho. Druhá polovina zimy pak bývá náchylná na pozdní vpády původem arktického vzduchu od severu. A co Vánoce? Vánoce by se musely trefit do jednoho ze stále vzácnějších vpádů studeného vzduchu od severu, aby byly pro jednou zase bílé. Šance je tak 35 na 65, že napadne sníh. Nicméně počkáme si na další vývoj. Po 20. listopadu modely čekají vznik rozsáhlé oblasti studeného vzduchu nad Skandinávií. Odtud už je cesta do střední Evropy snažší.

V dalších dnech proto čekejte zataženo nízkou oblačností, mlhavo, jen ojediněle se oblačnost protrhá. Teploty 5 až 9 °C. Kolem čtvrtka se inverze na chvíli rozruší a přijdou i frontální srážky. Jenže pak je dost možné, že se inverze a mlhy vrátí.

Počasí 16.11.2021



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty