Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.10.2021 17:27:57

Změna počasí. Od západu ochlazení a déšť. Předpověď počasí na příští týden

zima, déšť


 

Počasí ve střední Evropě se výrazně změní. Skončí jihovýchodní proudění, při kterém se přetlačovaly mlhy a slunečno, od středních poloh silně foukalo. Na naše území svižně pronikne proudění opačné, severozápadní. Teploty klesnou, nebude to ale nějak výrazně. Důležitější bude příchod srážek, které začínají krajině chybět. Na více jak 40 % území se rozvinulo počínající sucho, někde už se objevilo i mírné sucho. V Nízkém Jeseníku je dokonce extrémní sucho! Srážek přijde od západu docela dost, běžně naprší 10 – 20 mm vody. Bohužel deficit, který od září vznikl, se pohybuje v řádu desítek mm vody.

Teploty se budou pohybovat kolem 10 °C. Pouze v nejvyšších horských polohách se objeví přechodně srážky smíšené nebo sněhové, nejníže se v novém týdnu podívají asi od 900 m n. m. Překvapivý vpád zimy do nižších poloh se prozatím určitě konat nebude. Studený vzduch by se mohl v dalším období dostat hlavně do východní Evropy, uvidíme, jak moc chladné proudění promluví k nám. Zatím je v prostoru Evropy spíše teplý vzduch, kolem polární oblasti se však už zásadně ochlazuje.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude jasno až polojasno, místy však mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne od západu až zataženo, od odpoledne a večera od západu déšť. Teploty 9 až 14 °C, na východě až 16 °C.

Počasí 1.11.2021

úterý bude oblačno až zataženo, déšť, který bude během dne od západu ustávat. Teploty 8 až 12 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť nebo přeháňky. Odpoledne na jihovýchodě srážky místy. Teploty 8 až 12 °C.

Od čtvrtka bude zpočátku zataženo, občas déšť na další frontální vlně. Postupně bude srážek i oblačnosti ubývat. Potom se přidají místy přeháňky, na horách i sněhové. Teploty 5 až 10 °C, na jihovýchodě až 12 °C.

Více v podrobné předpovědi počasí na příští týden

 

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty