Ceskatelevize.cz (ČT)
30.10.2021 18:35:00

Polární záře nad Českem (video)

V noci ze soboty na neděli by z Česka mohla být pozorovatelná polární záře. Podle astronomů by podmínky pro pozorování měly být dobré. Je ale potřeba najít místo bez světelného znečištění a s dobrým výhledem k severu.

 

Česká astronomická společnost, So 20:37 Asi tu stále společně vyčkáváme na změnu ve slunečním větru a tím i případný nárůst aktivity magnetického pole Země a tedy i začátek oné vysněné polární záře.. místo toho došlo jen k dvěma malým nárůstům rychlosti a k mírnému propadu Bz komponenty na -10 nT. Pro porovnání vpravo záznam z roku 2015 (výrazně vyšší hodnoty). To nejsou vůbec vhodné podmínky pro polární záři viditelnou z ČR. Buď nás kolem 21. hodiny zasáhl jen okraj onoho oblaku plazmatu a tím pádem "bublina splaskla" a nic nebude a nebo je to jen předvoj zajímavějšího dění behem dalších hodin. Ještě to budeme spolu chvíli sledovat.


Česká astronomická společnost, Ne 17:10 - Jenom pro uzavření kauzy polární záře přidáváme obrázek slunečního větru ze sondy ACE. Kýžený oblak hmoty ze Slunce dorazil. Podle Solarham.net asi v 10:15 SEČ. Bohužel rychlost slunečního větru se zvýšila jen na asi 450 km/s, mnohem méně, než se čekalo. Také aktivita geomagnetického pole byla jen krátkodobě na stupni 4 a to se očekával minimálně 7. Můžeme tedy shrnout, že došlo k nejvíce negativnímu scénáři. Oblak dorazil později a navíc nenastaly žádné polární záře zajímavé i pro obyvatele ČR. Nicméně nenechme se odradit, příště to může být lepší.

 

Fotografů i lidí na procházce či výletě v přírodě tak bylo dnes v noci opravdu hodně, záře na obloze se ukázala hlavně od českých měst.

Byli jste také? Pošlete fotografie do diskuze na FB

 


Štěstí neměli ani na místech s výrazně nižším světelným smogem - Praděd.

 

 

Ke slovu se tak na sociálních sítích dostal spíše než fotoaparát Photoshop a MS Paint ;-)



Nakonec tedy několik fotografií z noci z ciziny. Älvsbyn, Švédsko, zdroj: Jan Pexa.

 

Island.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty