Markéta Höfferová
(Kurzy.cz)
30.10.2021 18:32:30

Změna času: dnes v noci posuneme ručičku na hodinách o hodinu zpět, ke standardnímu evropskému času

V noci ze soboty na neděli se ručičky na hodinách zase jednou posunou o hodinu zpět. V neděli 31. října si tedy přispíme díky návratu ke středoevropskému standardnímu času (často nesprávně označovanému jako tzv. zimní čas), který bude platit až do 27. března 2022

V noci na neděli ve 3:00 se tedy hodiny posunou zpět na 2:00, mechanickým strojům je třeba pomoci, ty "chytré" si to obstarají sami. Náročnější to bude pro všechny noční cestovatele, i oni budou muset mít posun času na paměti, aby se jim cestování nezkomplikovalo okénkem v jízdních řádech. A týká se to pochopitelně i městské dopravy, nejen vlaků a dálkových autobusů. Ale i ti, kdo musí v noci pracovat, to budou mít náročnější, nebo minimálně o hodinu delší. 

Návrat k "zimnímu času" je snad méně náročný na úpravu biorytmu, než jarní návrat letního času, ale i tak osoby citlivější na změny mívají s posunem času problém. A dřívější stmívání, plus celkové zkracování dne a úbytek světla nepůsobí dobře na nikoho - stojí tedy za to se trochu rozmazlovat a užívat si podzimního i zimního slunce, kdykoli to jde. A naopak chodit včas spát a odpočívat, pokud si to tělo žádá. Asi nejhorší je ale samotná změna, které se vždy musíme přizpůsobovat. Jenže zatím se myšlenku ukončit posouvání času nepodařilo realizovat, evropští politici o tom začali hovořit, ale kvůli brexitu a především covidu měli jiné priority. Snad se tedy k myšlence stabilního času v pocovidové době jednou vrátí a dokončí započatou rozpravu. 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty