Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.10.2021 18:02:39

Předpověď počasí: Souboj inverze a slunečna, sucho

 

Chladný půlrok naplno začíná a ve střední Evropě se usadí oblast vyššího tlaku vzduchu s teplým jihozápadním prouděním ve výšce nad zemí. Pro počasí u země, kde žijeme, to znamená jediné. Přibudou mlhy a nízká oblačnost, které budou tvořit pokličku studenému vzduchu u země. Toho přibývá, protože dny se zkracují a úhel dopadajících slunečních paprsků klesá. Navíc noci jsou už u země mrazivé, zejména při vyjasnění. Jak proudění teplého vzduchu ve výšce zesílí, mlh a nízké oblačnosti přibude. Zpočátku se bude vytvářet asi na 30 % území, postupně to bude kolem 60 %.

Přesný výskyt nízké oblačnosti nelze předpovídat. Zpočátku se objeví hlavně na západě republiky, postupně se dostane i na východ. Tradiční bašta mlh a nízké oblačnosti je Vysočina. Přetahovaná mezi inverzí a vyjasněním přes den přináší „guláš“ v předpovědi teplot. V noci při vyjasnění teplota letí dolů, při nízké oblačnosti zůstává vyšší. Kombinace nočního vyjasnění a ranní mlhy způsobí, že mlha bude mrznoucí. Naopak odpoledne mlha nebo zataženo znamenají chladno, zatímco vyjasnění teploty pošle až na 15 °C. Aktuální problém – neprší a pršet nebude ani do konce měsíce.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude jasno, hlavně na západě a jihozápadě republiky však místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty 9 až 13 °C, při mlze a zataženu 7 °C.

úterý se zkombinuje místy nízká oblačnost i s oblačností vysokou. Převážně bude oblačno. Ojediněle mlhy. Teploty 8 až 12 °C, při menší oblačnosti 14 °C.

Ve středu se také zkombinuje místy nízká oblačnost s oblačností vysokou. Převážně bude oblačno. Ojediněle mlhy. Teploty 10 až 14 °C, při mlze a zataženu 8 °C.

Od čtvrtka bude jasno až polojasno. Zpočátku ojediněle, postupně místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Teploty 11 až 16 °C, při zataženu a mlhavu 7 °C.

Počasí 27.10.2021

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty