plzen.eu (Plzeň)
21.10.2021 12:14:54

Platí výstraha před velmi silným větrem

Platí výstraha před velmi silným větrem

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před velmi silným větrem, jihozápadního, postupně západního směru o rychlosti 8 až 13 m/s, místy s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h). Výstraha s vysokou intenzitou platí do 21. října do 20 hodin.

Může dojít k poškození stromů a lesních porostů, škodám na majetku a některých budovách. Možné je také přerušení elektrického vedení. Občanům hrozí ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace mohou nastat také v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnosti komunikací, možnosti převrácení prázdného nákladního automobilu.

Český hydrometeorologický ústav doporučuje sledovat vývoj situace na www.chmi.cz a ve sdělovacích prostředcích a sledovat také dopravní zpravodajství.

Dále je nutné zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Vhodné je omezit pohyb venku i jízdy autem, nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 21. 10. 2021, Martin Pecuch

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty