mzv.cz (MZv ČR)
06.08.2021 09:45:00

Česká rozvojová agentura podporuje v Bosně a Hercegovině rozvoj komerční meteorologie

Česká rozvojová agentura podporuje v Bosně a Hercegovině rozvoj komerční meteorologie

06.08.2021 / 10:45 | Aktualizováno: 06.08.2021 / 10:48

S podporou dotačního Programu B2B České rozvojové agentury zahájila české společnost Meteopres, s. r. o. projekt, jehož hlavním cílem je rozvíjet v cílovém regionu soukromý meteorologický sektor, vytvořit nová pracovní místa, zavádět ověřené pracovní standardy či přinášet novou technologii.

Společnost Meteopres má nejširší síť soukromých meteoradarů v Evropě. Čítá na 30 radarů v 5 zemích (mezi jinými rovněž v Chorvatsku).

Společnost Meteopres má nejširší síť soukromých meteoradarů v Evropě. Čítá na 30 radarů v 5 zemích (mezi jinými rovněž v Chorvatsku).

Projekt je zaměřen na rozvoj meteorologie, ze které budou data využita jak pro komerční, tak také vědecké a obecné účely. Meteorologie je důležitá pro oblast sledování změn a ochrany klimatu. Meteorologická data také slouží k včasné detekci nebezpečných meteorologických jevů a ochraně obyvatel a majetku.

Zajímavostí Bosny a Hercegoviny z hlediska počasí je skutečnost, že se v ní vyskytují tři oblasti s různými klimatickými charakteristikami, kvůli nimž je v této zemi a jejím okolí předpovídání počasí a jeho měření komplexní disciplínou. Tam, kde se tyto oblasti stýkají, pak vznikají extrémní podmínky, jako například silný vítr nebo tlusté vrstvy námrazy.

Více o projektu naleznete na stránkách České rozvojové agentury:

ČRA podporuje v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře rozvoj komerční meteorologie (czechaid.cz)




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty