Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.07.2021 17:27:09

Počasí: V neděli na jihovýchodě déšť, mírně se ochladí

 

V dalších dnech se ve střední Evropě mírně ochladí. Nepůjde o velké ochlazení, teploty se budou nejčastěji pohybovat kolem 23 až 24 °C. Ještě než se tak stane, zejména jihovýchod republiky přejdou v neděli dílčí frontální vlny, které přinesou trvalé, ojediněle i vydatné srážky. Hladiny řek budou stoupat. Poslední výstupy modelů naznačují, že nejvíce srážek spadne v oblasti Beskyd a Nízkého Jeseníku. Právě na jihovýchodě Česka se mohou objevit i silné bouřky. Potenciálně nebezpečná situace čeká celé Slovensko, které se ocitne v nejvyšším stupni výstrahy ESTOFEX (evropská experimentální předpověď bouří).

Sledujte v průběhu neděle meteorologické radary a hlídejte úhrny srážek. Povodí řek nejsou na Moravě a ve Slezsku tolik nasycená jako v Čechách, proto by mohly být dosažené stupně povodňové aktivity nízké. Otázkou však budou skutečné úhrny srážek a zda je podpoří silné bouřky s přívalovými srážkami. ČHMÚ zatím drží výstrahu na vzestup hladin řek na nízkém stupni nebezpečí. Bouřky jsou však na jihovýchodě na neděli ve vysokém stupni nebezpečí. 

I v dalších dnech bude na obloze spíše více oblačnosti a místy se objeví přeháňky, ojediněle bouřky. Díky nižším teplotám však nebudou bouřky silné s nebezpečnými doprovodnými jevy. Rána budou chladnější, svěží, s teplotami kolem 13 °C. Odpolední teploty budou celkem stabilní mezi 21 až 25 °C. Všeobecně poleví vedra a k osvěžení napomůžou i prodlužující se noci.   

Počasí 1.8.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty