chmi.cz (ČHMÚ)
28.07.2021 12:00:00

DUSNO, jak často bylo za posledních 10 let?

Dusno není jen lidový pojem, jde zároveň o konkrétní meteorologický termín. Za hranici dusna se obecně přijala hodnota tlaku vodní páry 18,8 hPa. Při dusném počasí se náš pot špatně odpařuje, a proto nám je o to větší horko.

Zaměřili jsme se na 3 vybrané stanice (Praha, Brno, Ostrava) a porovnali  počet dusných dní za posledních 10 let.

Na porovnávaných stanicích byl nejvyšší počet dusných dní v letních měsících červen–srpen za posledních 10 let zaznamenán v roce 2019 pro stanice Brno, Tuřany a Ostrava, Poruba, kdy bylo zaznamenáno přes 30 těchto dní. Na stanici Praha, Klementinum bylo nejvíce dusných dní zaznamenáno v letech 2012 a 2016.

Letos bylo za měsíce červen a července zatím zaznamenáno 12 dusných dní na stanici Praha, Klementinum, 15 dní na stanici Brno, Tuřany a 20 dní na stanici Ostrava, Poruba. V Praze, Klementinum je to nejvyšší počet pro uvedené období od roku 2016, kdy bylo zaznamenáno 16 těchto dní. Na stanici Brno, Tuřany bylo v posledních dvou letech zaznamenáno během června a července více dusných dní než letos. Na stanici Ostrava, Poruba je počet dusných dní za červen a červenec roku 2021 nejvyšší od roku 2012. 

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty