Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.07.2021 18:21:18

Počasí: V průběhu týdne znovu silné bouřky

 

Ve střední Evropě nastanou v tomto týdnu znovu ideální podmínky pro silné až nebezpečné bouřky. Česká republika se bude nacházet přímo na rozhraní dvou vzduchových hmot. Na jihovýchodě území budou panovat extrémně horké podmínky s teplotami až do 37 °C. Na západě bude chladněji až o 13 °C a častěji se tam objeví srážky. Mezi těmito rozdílnými podmínkami naskočí frontální vlny s velmi silnými bouřkami. Ty budou zpravidla přinášet krupobití, přívalové srážky a silný nárazovitý vítr. První silné bouřky se mohou objevit v noci ze středy na čtvrtek. Ve čtvrtek by potom měla naskočit vůbec nejsilnější vlna bouřek.

Situaci budeme sledovat a podle potřeby upřesníme informace. Kromě silných bouřek na frontální vlně se mohou objevit i ojedinělé až místní bouřky z tepla. Ty jsou však obvykle „línější“, nebezpečných projevů je u nich méně a navíc se drží hlavně hor a vrchovin. Během bouřkových situací bude vhodné sledovat meteorologický radar a v případě přívalových srážek hlídat malé vodní toky. Typickým projevem frontální vlny je také silný nárazovitý vítr, který láme větve i celé stromy.

Jižní Moravu a celkově východní polovinu republiky čeká velká zátěž v podobě extrémních teplot. Může se jednat o nejteplejší situaci tohoto léta. Horký vzduch bude do Česka proudit od jihu až jihovýchodu. V Maďarsku bude ve čtvrtek určitě 40 °C, možná víc. V nejnižších polohách na Břeclavsku a Hodonínsku by se rtuť teploměru ve stínu mohla zastavit až na 37 °C. Ochlazení přijde na jihovýchod až v pátek.

Počasí 8.7.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty