Ceskatelevize.cz (ČT)
25.06.2021 20:11:00

10 základních otázek (a odpovědí na ně) ohledně jihomoravského tornáda. Odpovídá meteorolog a člen vědecké redakce Vladimír Piskala (video)

10 základních otázek (a odpovědí na ně) ohledně jihomoravského tornáda. Odpovídá meteorolog a člen vědecké redakce Vladimír Piskala

 

Kde se na jihu Moravy vzalo tornádo?

Dalo se předpovídat a jaké podmínky musely nastat k tomu, aby vzniklo? Ve studiu to popsal Vladimír Piskala z vědecké redakce.

 

Kudy šlo tornádo?

Podívejte se, kudy procházelo tornádo.

  • Stopa po čtvrtečním tornádu na jihu Moravy je 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká, řekl ČTK Petr Münster z brněnské pobočky ČHMÚ. Stopa končí u Ratíškovic, dodal.
  • Čísla ohledně stopy po tornádu podle meteorologa vyplynuly z leteckého snímkování. „Šlo o pás 26 kilometrů dlouhý, 500 metrů široký. Začínal u východní okrajové části Břeclavi, dosahoval zhruba po Ratíškovice,“ uvedl Münster.
  • Dodal, že se s tímto jevem ještě nesetkal. Vysoké škody podle něj mohou způsobit už, třeba poryvy větru v silných bouřkách, které dokážou shodit střechy z domů. „Ale tohle, když už to bere i domy, to je opravdu katastrofický scénář,“ řekl meteorolog.

Tornádo zasáhlo jižní Moravu i před devatenácti lety.

V roce 2002 poničilo zhruba 30 domů v Hevlíně. Tehdejší záběry prozrazují, že tornádo tehdy nebylo zdaleka tak ničivé jako tentokrát.

Tornádo 2004



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty