Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.06.2021 19:35:30

Počasí: Série nočních bouřek bude pokračovat

 

Přinášíme krátkou informaci o bouřkách, které se budou v dalších dnech vyskytovat hlavně v nočních a ranních hodinách. Na rozhraní mezi horkým vzduchem na jihovýchodě a chladným na severozápadě vznikají frontální vlny. Tradičně je "startují" Alpy na jihu. Směrem do Česka potom postupují od jihozápadu noční bouřkové systémy. První se objevil v noci na úterý a v úterý ráno. Nejsilnější bouřky byly na jižní Vysočině a jižní Moravě. 

Podle modelů budou podobné frontální vlny s nočním systémem bouřek vznikat i v dalších dnech. Každou noc se může taková situace objevit. Obvykle vzniká tzv. MCS bouřkový systém složený z mnoha bouřkových buněk. Projevy jsou obvykle vysoká blesková aktivita, krupobití, prudký vítr i přívalové srážky. Hned v noci na středu by měl další bouřkový systém zasáhnout do počasí na jihu. Oproti původním předpokladům by však mohl být slabší, protože noc na úterý vybila v atmosféře dost energie.

V dalších dnech se objeví další noční bouřky prakticky kdekoliv na území Česka. Je dobré sledovat meteorologický radar. Modely předpokládají bouřky ve druhé polovině noci a časně ráno. 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty