Markéta Höfferová
(Kurzy.cz)
21.06.2021 10:38:39

Horko je sice už pár dní, ale teprve dnes nastal první letní den

Při pohledu do červnového kalendáře je toho kromě blížících se prázdnin hodně k oslavování, vždyť v červnu máme Den dětí, Den rodičů, ale také Den otců, připomínáme si vyhlazení Lidic a oběť parašutistů a třeba také Autistický den hrdosti. Ale dnešní významný den neurčili lidé, ale koloběh planet ve vesmíru. 

Dnes v 5:31:32 SEČ totiž začalo léto jako astronomické období - v tuto hodinu nastal letní slunovrat. Dnes je tedy nejdelší den v roce, kdy Slunce vystoupí v poledne na horizontu nejvýše. Jinak létu jako ročnímu období se přiřazují měsíce červen (celý), červenec a srpen.

Počasí nás o této skutečnosti přesvědčuje pilně už pár dní, protože teploměr prorazil magickou třicítku a slibované přeháňky se ne a ne dostavit. Zároveň ale meteorologové varovali před silnými bouřkami... na nějaké ochlazení to vypadá až v závěru týdne, tak nezbývá, než vydržet. Třeba někde se zmrzlinou u vody.

 

Už i televizní stanice napsaly tlustými červenými písmeny LÉTO úhlopříčně přes celý program a spustily oblíbený kolovrátek prověřených titulů a vysílacích vzorců, na které se mohou spolehnout. Už mnoho let. Takže jedem: Dobrodružství kriminalistiky, Malý pitaval z velkého města, Specialisté, Kriminálka Anděl, Policie Modrava, Sanitka, Slunečná... Ale zároveň se spouští i šňůra letních festivalů (od těch divadelních, přes filmové po hudební), které se konečně mohou venku i trochu odvázat, protože pro venkovní akce jsou podmínky přece jen milosrdnější, než pro kulturu v interiéru.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty