Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.06.2021 16:50:36

Počasí: Tropy vrcholí. Silné bouřky od pondělí

 

Ve střední Evropě se letos poprvé usadily tropické teploty. Byla naměřena maxima i přes 35 °C. Tropická vzduchová hmota ve výšce nad zemí ještě zůstane. Do počasí však stále častěji promluví bouřky. Ty budou místy velmi silné vzhledem k vysokým teplotám a značné vlhkosti ve vzduchu. První větší vlna bouřek by měla podle modelů dorazit hned v pondělí. Také v dalších dnech se budou tvořit frontální vlny s bouřkami. Ochlazení bude pozvolné a bude mnohem více patrné na západě než na východě. Postupně by měly odpolední teploty klesnout na celém území pod 30 °C.

Podle modelů se mohou ojediněle objevit mimořádně silné bouřky. Hlavně v pondělí by měla nad Českem naskočit první bouřková reakce. Nebezpečnými doprovodnými jevy budou krupobití, přívalové srážky a nárazovitý vítr. Od pondělí se naše země dostane do rozhraní mezi horkým vzduchem na jihovýchodě a chladnějším na severozápadě. Tohle rozhraní se nad námi zastaví, bude se vlnit a může přinést opakované bouřky a srážky. Uvidíme, jak se situace přesně vyvine. Během bouřek pozor na malé vodní toky ve vašem okolí.

Předpověď počasí na nový týden

V pondělí bude polojasno až oblačno. Postupně hlavně v centrální části republiky místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Teploty 27 až 32 °C, na jihu 34 °C.

Počasí 21.6.2021
 

úterý bude oblačno až zataženo, na frontálních vlnách místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Teploty 24 až 29 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno. Znovu místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Teploty 23 až 28 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno, znovu místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Teploty 20 až 26 °C.

pátek a o víkendu by se měla bouřková situace uklidňovat, srážek ubude. Teploty 22 až 28 °C. Situace, kdy je nad námi frontální rozhraní, jsou nevyzpytatelné a může dojít ke změně vývoje.

Počasí 22.6.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty