Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.06.2021 19:01:34

Počasí chystá první letošní vlnu veder. Bude až 34 °C

 

Jaro bylo převážně chladné. Pak už se teploty podívaly nad 25 °C. Po krátkém nedělním ochlazení se poprvé podívá do střední Evropy tropická vzduchová hmota. A to původem až z Afriky. Cestou na sever z Alžírska a Tuniska se sice částečně ochlazuje, i tak přinese teploty přes 30 °C. Kolem soboty pak přijde rázná studená fronta se silnými bouřkami, která přinese ochlazení. Na podrobnější informace musíme počkat. Prozatím se budeme potýkat s velmi vysokými teplotami. Teploty vyletí nahoru prudce. Už v úterý bude až 29 °C, potom ještě víc. 

Srážek bude až do studené fronty naprosté minimum. Prakticky žádné. Dokonce nejsou očekávány ani ojedinělé bouřky z tepla, což se obvykle stává. Výheň tak bude silná. Zvýší se koncentrace přízemního ozónu a pro malé děti a starší osoby bude počasí náročné. Bude potřeba si zase osvojit letní pitný režim, pokud možno bez slazených a alkoholických nápojů. Víkendové ochlazení by mělo srazit teploty asi o 10 °C. Po prvním výrazném vpádu tropického vzduchu už bude celkově ve střední Evropě velmi teplo. I v severní arktické oblasti je už studeného vzduchu velmi málo. Hlavní fáze léta začíná.


Předpověď počasí na nový týden

V pondělí bude jasno až polojasno. Teploty 22 až 26 °C, na severovýchodě jen kolem 20 °C. 

 

V úterý bude jasno až polojasno. Odpoledne přechodně i oblačno. Teploty 25 až 29 °C. 

Ve středu bude polojasno, ve druhé polovině dne ještě rozpouštění oblačnosti na jasno. Teploty 26 až 30 °C.

Ve čtvrtek bude jasno. Teploty 29 až 33 °C, na severovýchodě jen kolem 28 °C. 

 

Od pátku bude zpočátku skoro jasno, na západě ojediněle první bouřky z tepla. Postupně o víkendu na studené frontě četné přeháňky a bouřky. Teploty 30 až 34 °C, studená fronta je o víkendu srazí na 20 až 25 °C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty