mpo.cz (MPO)
11.06.2021 18:49:14

Zatmění Slunce si vyžádalo koordinaci napříč Evropou. ČEPS na něj byla připravena s přečerpávacími vodními elektrárnami.

Dnešní částečné zatmění Slunce, které se v České republice projevilo v rozmezí přibližně 11:40 – 13:40, způsobilo pokles výroby fotovoltaických elektráren. Společnost ČEPS jej pokryla standardními nástroji dispečerského řízení. Vzhledem k důkladným přípravám nezaznamenali komplikace ani ostatní provozovatelé propojené evropské přenosové sítě.

Dnešní částečné zatmění Slunce způsobilo pokles výroby fotovoltaických elektráren v ČR o necelých 10 %, který provozovatel přenosové soustavy pokryl běžnou rezervou pro udržování rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie. Pro jistotu měl však připraven dodatečný výkon v přečerpávacích vodních elektrárnách.

„Instalovaný výkon solární fotovoltaiky v kontinentální Evropě činí přibližně 138 GW, což představuje podstatný nárůst ve srovnání s hodnotou zhruba 87 GW při předchozím zatmění v roce 2015. Letošní událost však vzhledem k nižší míře zastínění nebyla pro provozovatele přenosových soustav tak náročná,“ říká Miroslav Šula, ředitel sekce Dispečerské řízení společnosti ČEPS.

Evropští provozovatelé přenosových soustav sdružení v asociaci ENTSO-E se na zatmění pečlivě připravovali, aby zajistili spolehlivé a nepřetržité dodávky elektřiny. Na analýze možných dopadů zatmění se pracovalo již od konce loňského roku. Přestože výpočty ukázaly, že i soustavy s největší instalací solární fotovoltaiky zvládnou udržet svou bilanci vlastními silami, probíhala po celou dobu této události on-line konference zástupců provozovatelů přenosových soustav a byly přichystány mimořádné postupy.

Nyní se připravuje analýza celé události a vyhodnocení nasazených opatření, a to v rámci přípravy na příští částečné zatmění, které nastane 25. října 2022. Z hlediska zastínění by na kontinentální Evropu mělo mít větší dopad, navíc lze očekávat další nárůst instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty