Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
12.05.2021 18:47:31

Nepropásněte částečné zatmění Slunce

Tohle si zapište do kalendáře!

Ve čtvrtek 10. června se kolem poledne podívejte na částečné zatmění Slunce. Mezi planetu Zemi a naši denní hvězdu totiž na chvíli vstoupí Měsíc. Stane se tak od 11:44 do 13:36 letního středoevropského času, kdy před Sluncem spatříme menší část tmavého měsíčního disku.. Nejvíc zářivého Slunce nám bude zakrývat ve 12:39 – zhruba jednu pětinu.

Aktuální zprávy z dění na Hvězdárně a planetáriu Brno – nejen v souvislosti s částečným zatměním Slunce – najdete na Facebooku nebo YouTube.

Samozřejmě, že z různých částí naší planety, bude zatmění různě viditelné. Kdyby nám to covidové restrikce dovolily, stálo by za to vydat se třeba do Kanady, Grónska nebo na východní Sibiř. Odtud bychom totiž zahlédli prstencové zatmění! A to je vskutku neobvyklý úkaz! Měsíc se totiž kolem Země pohybuje po mírně výstředné dráze – někdy je o něco blíže, někdy dál. Zpravidla je jeho úhlová velikost na pozemské obloze větší než úhlová velikost Slunce, a proto se z něj stává černý terč, který zakryje celý sluneční disk. Když je ale od Země Měsíc nejdál a zrovna se postaví mezi nás a Slunce, je úhlově menší a nezakryje Slunce po celé ploše. Kolem temného Měsíce pak sledujeme prstenec zářivého Slunce – nastává prstencové zatmění. Konkrétně ve čtvrtek 10. června 2021 potrvá prstencové zatmění nejdéle při pohledu z Grónska: přesně 3 minuty a 52 sekund.

Z České republiky bude 10. června 2021 pozorovatelné „jen“ částečné zatmění. Jak se na něj ale podívat, aniž bychom si poškodili zrak? Bez dalekohledu jednoduše s pomocí speciálních filtrů zeslabující zářivé Slunce, které jsou k dostání na některých hvězdárnách. Pokud takový nemáme, je nezbytné zajít do obchodu s pracovními pomůckami pro sváření. Kupte si náhradní skleněný filtr do svářečské kukly (č. 13 a více, resp. nepropustnost 99,9 %) nebo svářečské brýle. V nouzi lze použít i nad svíčkou očouzené sklíčko. Ale skutečně jen v nouzi a pro pohled bez dalekohledu, jen očima!

Rozhodnete-li se pozorovat zatmění malým dalekohledem, pak můžete opět před objektiv použít k tomu určený filtr. Nebo si obraz Slunce promítněte: Jednoduše si vezměte čistý bílý papír a přidržte jej za okulárem dalekohledu ve vzdálenosti pár desítek centimetrů. Jakmile dalekohled namíříte na Slunce, objeví se na papíru světlé kolečko – obraz Slunce. Když nebudou jeho okraje ostré, je možné projekční plochu přiblížit či oddálit a obraz také zkuste zaostřit. I tak ale postupujte opatrně, plastovým částem dalekohledu nemusí sluneční teplo prospívat! Přístroj mířící na Slunce navíc nikdy nenechávejte bez dozoru.

V žádném případě ale nesledujte oslnivý sluneční disk bez speciálních pomůcek! Ať už budete pozorovat pouhým okem nebo dalekohledem, vždy je nezbytné se chránit filtry, které dostatečně zeslabí viditelné i neviditelné záření. V opačném případě si můžete dočasně, nebo i trvale poškodit zrak.

Určitě s pozorováním částečného zatmění neváhejte. Vždyť další možnost dostaneme až v říjnu příštího roku a pak v březnu 2025. V obou případech půjde o částečné zatmění. Úplný zákryt Slunce Měsícem bude přímo z Evropy – konkrétně ze Španělska – pozorovatelný 12. srpna 2026. Z území novodobé České republiky bylo úplné zatmění naposledy pozorovatelné 8. července 1842 – to jsme ale byli součástí rakouské říše, navíc jen „štrejchlo“ východní okraj republiky, třeba Strání, Lopeník nebo Starý Hrozenkov. Naopak to nejbližší nastane až 7. října 2135 – třeba v Ústí nad Labem, Liberci, Hradci Králové, Olomouci nebo Ostravě. Tedy pokud bude ještě Česká republika existovat a pokud ten den bude pěkné počasí.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty