Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
10.05.2021 08:23:00

Český metrologický institut Brno má od 1. května nového generálního ředitele

Český metrologický institut (ČMI) Brno má od 1. května 2021 nového generálního ředitele Jiřího Tesaře. Dosavadního odborného ředitele pro fundamentální metrologii a zástupce generálního ředitele ČMI do funkce jmenoval místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Jiří Tesař v čele ČMI nahradí Pavla Klenovského.

„Český metrologický institut je příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem průmyslu a obchodu. Je samozřejmě velmi důležité, aby organizace správně fungovala a plnila vytýčené úkoly. Děkuji za vše dobré odcházejícímu řediteli Pavlu Klenovskému a novému generálnímu řediteli přeji hodně úspěchů. Čeká ho řada důležitých aktivit, mimo jiné zajistit pro Českou republiku certifikaci zdravotnických prostředků dle nové evropské legislativy, tzv. MDR,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Věřím, že v nové pozici budu moci plně využít své znalosti a dlouholeté zkušenosti z oblasti měření a metrologie. Novou práci beru jako další krok v kariéře a výzvu, jak výrazně přispět k dalšímu rozvoji ČMI zejména v oblasti zajištění plné dostupnosti metrologické návaznosti na redefinované jednotky SI, digitalizace legální a průmyslové metrologie a zajištění široké dostupnosti služeb pro české výrobce v oblasti posuzování shody měřidel a zdravotnických prostředků,“ říká generální ředitel Českého metrologického institutu Jiří Tesař.

Doc. RNDr. Jiří Tesař, Ph.D. vystudoval fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně a Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Doktorské studium v oboru metrologie absolvoval na Strojnícké fakultě Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Má za sebou mimo jiné odborné stáže v národních metrologických institutech Francie, SRN a USA či Letní metrologickou školu Mezinárodního úřadu pro váhy a míry BIPM v Sevres. V Českém metrologickém institutu pracuje od roku 1996. V letech 1997-2005 působil jako vedoucí oddělení primární metrologie tlaku a odborný gestor pro tento obor měření. Od roku 2006 do současnosti byl odborným ředitelem pro fundamentální metrologii a zástupcem generálního ředitele. Od roku 2014 je členem řídícího výboru Evropského metrologického programu pro inovace a výzkum EMPIR a už víc než 15 let je také členem Technického výboru EURAMET pro Interdisciplinární metrologii.

Jeho předchůdce, který se sám rozhodl po letech z vedoucí pozice ČMI odejit, RNDr. Pavel Klenovský absolvoval fyziku na UJEP v Brně. Od roku 1977 aktivně působil v Československé metrologii se zaměřením zejména na legální metrologii elektrických veličin. V letech 1991 až 1992 byl náměstkem ředitele Státního metrologického inspektorátu v Brně odpovědným za legální metrologii. Od roku 1993 zastával funkci generálního ředitele Českého metrologického institutu v Brně. Během své kariéry řešil řadu zahraničních rozvojových projektů v metrologii. ČMI tak výrazně etabloval na evropském a mezinárodním fóru, byl také ve vedení evropského sdružení národních metrologických institutů EUROMET/EURAMET. V roce 1999 ČMI mimo jiné úspěšně zapojil do mezinárodního ujednání pro vzájemné uznávání výsledků měření CIPM MRA včetně mimořádně široké akceptace CMC hodnot laboratoří ČMI. Po roce 2003 vybudoval v ČMI jednu z nejúspěšnějších evropských oznámených osob pro posuzování shody v oblasti evropských metrologických směrnic Evropského společenství. V říjnu 2020 byl zvolen na tříleté funkční období předsedou Evropské spolupráce v legální metrologii WELMEC.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty