Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
17.04.2021 18:10:56

Počasí: Oteplí se až na 17 °C. Přeháňky zůstanou

 

Na začínající druhou polovinu dubna je velmi chladno. Není to nijak nezvyklé, ale na podobný ráz počasí jsme v posledních letech odvykli. Před námi je pozvolné oteplování. Nejásejte však naplno. Kolem 22. dubna to znovu vypadá na přechodné ochlazení. Na přesnější informace však musíme počkat. Prozatím se bude mírně oteplovat a teploty v nížinách vystoupají až na 17 °C. Místy se objeví přeháňky, nyní už zase dešťové. V posledních dnech od 400 m n. m. převážně sněžilo. V Beskydech tak intenzivně, že na hřebenech napadlo přes 100 cm nového sněhu.

Studený vzduch nad Evropou setrvává přibližně stále na stejné pozici a ve výšce nad zemí jsou teploty záporné. Pro zásadní oteplení je nutné, aby se proudění vzduchu stočilo na jižní. V severní Africe už typicky číhá horká vzduchová hmota, která je cestou na sever prozatím blokována. Až se prosadí, oteplí se skokově. Jenže modely naznačují spíš opak, občasné vpády studeného severního až severozápadního proudění. Ačkoliv to vypadá, že každou chvíli prší nebo sněží, vyjma východu republiky je srážek málo. Nízké teploty a zataženo naštěstí zpomalují rozvoj sucha.

Předpověď počasí na neděli

V neděli bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, zejména v Čechách. Zpočátku nad 700 m n. m., postupně nad 1 200 m n. m. srážky sněhové. Ojediněle mlhy. Teploty 8 až 12 °C.

Počasí 18.4.2021
 

Předpověď počasí na nový týden

V pondělí bude oblačno až zataženo, znovu občas déšť nebo přeháňky, od 1 200 m n. m. i srážky sněhové. Teploty 9 až 13 °C.

úterý bude oblačno až zataženo, postupně už také polojasno. Místy přeháňky, ojediněle mlhy. Teploty 10 až 14 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno. Místy přeháňky, ojediněle mlhy. Teploty 13 až 17 °C.

Od čtvrtka bude oblačno až zataženo, na frontách více srážek, postupně znovu na horách srážky sněhové, možná i níže. Teploty 11 až 16 °C. Za studenou frontou kolem pátku 5 až 10 °C.

Počasí 21.4.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty