Inzerce (Inzerce)
23.02.2021 11:07:29REKLAMA

Sníh a ledovka - úhlavní nepřítel každého řidiče. Jak můžete ochránit sebe i své auto?

Během zimních měsíců se mnoho řidičů potýká se sněhem a náledím na vozovkách. Situace může být nebezpečná pro vaše auto i pro vás samotné. Jak si dnes povíme, většině nepříjemných situací se dá jednoduše předejít prostřednictvím vhodných opatření.

Myslet byste však měli i na zadní vrátka. V případě, že přece jen dojde k nehodě, nebo je vaše auto poškozeno přírodní katastrofou, mít kromě povinného ručení sjednané také havarijní pojištění.

Vhodné pneumatiky a cenné zkušenosti

Základem bezpečné jízdy v zimě jsou vhodné zimní pneumatiky. Jezděte opatrně a počítejte s delší brzdnou dráhou. Nechávejte autům před vámi větší náskok, a pokud přijíždíte ke křižovatce nebo odbočce, začněte brzdit o něco dříve, než jste zvyklí v letních měsících. Vyzkoušet můžete také sněhové řetězy.

Abyste byli opravdu připraveni, pomoci vám může absolvování vhodného kurzu zaměřeného na jízdu na náledí, sněhu a v horském prostředí. Kurz můžete absolvovat ve vlastním autě. Dozvíte se, jak a kdy správně řadit, jakou stopu ve sněhu zvolit, jak se rozjet na kluzkém povrchu, jak zvládnout zatáčení a smyk nebo jak přidělat sněhové řetězy. Konkrétní zaměření kurzu záleží na nabídce konkrétní společnosti.

Správná výbava dělá divy

V zimních měsících může být kvůli nedostatku světla horší viditelnost. Před sezónou byste neměli zapomenout nechat si seřídit světlomety a do auta dát pro všechny případy svítilnu. Pomoci vám může také noktovizor, kterým jsou vybavena některá modernější auta. Jedná se o senzory snímající vozovku před vámi, které vás upozorní na blížícího se chodce nebo zvíře v cestě.

V zimě se snadno stane, že uvíznete v závějích. V autě byste s sebou měli vozit vhodné nástroje na případné vyproštění auta, jako je lopata nebo kousek starého koberce. Pokud zůstanete stát na okraji vozovky, může do vás narazit projíždějící auto, jehož řidič vás přehlédne. V některých situacích je potřeba dostat se z místa zapadení co nejdříve - pomoci vám může přítel na telefonu nebo odtahová služba.

Záchrana v podobě havarijního pojištění

Navzdory zodpovědnému přístupu byste neměli zapomínat ani na vhodné havarijní pojištění. Jedná se o pojištění motorových vozidel, které vám pokryje škody v případě, že je váš vlastní vůz poškozen. Pojistku můžete dostat jak v případě, že je škoda způsobena vaší vinou, tak i v situacích, kdy za ni nemůžete.

Záleží na konkrétní smlouvě, kterou s pojišťovnou uzavřete. Uvedena v ní bude také takzvaná spoluúčast – jedná se o částka v procentech, kterou se budete podílet na vyúčtování pojistné události. Pojistné události na sebe mohou vzít nejen podobu kolize s dalšími vozidly či jiné havárie, ale také srážky se zvířaty, přírodní katastrofy, vandalismu či krádeže auta.

Současná doba umožňuje sjednání havarijního pojištění online. V dnešní složité době nemusíte přímo na pobočku – vše můžete vyřídit z pohodlí vašeho domova. Smlouvu nemusíte osobně podepisovat, stačí pojištění zaplatit a tím jeho sjednání stvrdíte.

Je ale třeba doložit nutné dokumenty k vozu. U nového auta je to snadnější, u staršího musíte mít dokumentaci o jeho stavu, nebo se dohodnout na jednoduché prohlídce, kterou provede pojišťovna.

Samotná výše havarijního pojištění se odvíjí od vašeho věku, typu vozidla a mnoha dalších kritérií. Čím je větší pravděpodobnost havárie, tím je pojištění dražší. Záleží na mnoha faktorech. V úvahu se bere například také pořizovací cena vozu, jeho stáří a technický stav, vaše dosavadní řidičské zkušenosti i takzvané bezeškodné období.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty